facebook

Медовий, яблучний та горіховий Спаси: історія та традиція

У серпні християни східного обряду відзначають Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього, Преображення Господнє та свято Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа

Кожне з трьох свят має власні традиції, правила, звичаї і заборони. Вони пов’язані не тільки з релігією, але і з природою, кінцем літа та наближенням осені.

Перший Спас — Медовий
Перший Спас, який відзначатимуть християни в 2020 році – Медовий, Маковий або Маковей. Свято припадає на п’ятницю, 14 серпня.

За традицією, з цього дня пасічники починають збирати і святити мед. Крім того, в цей період починається збір маку. Тому з цього часу прийнято готувати різну випічку з маком — пироги, булочки. Віруючі також святять цілющі трави і воду, так що в побуті є й третя назва — Мокрий Спас.

Другий Спас — Яблучний
Друге свято припадає на середу, 19 серпня. У цей день православні відзначають день Преображення Господнього.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Яблучний Спас з часів наших предків залишився першим святом збору врожаю — Святом перших плодів. Що святити на Спаса? За традицією люди несуть до церки яблука, груші, сливи, овочі, мед і колосся пшениці, щоб благословити багатство природи і подякувати за урожай. Цей день символізує настання осені і перетворення природи.

Третій Спас — Горіховий
Завершальний з трьох, Горіховий Спас, приходить в останню суботу літа, 29 серпня. Він має ще кілька імен: Холодний, Хлібний або Малий Спас.

У цей день віруючі відзначають Перенесення Нерукотворного Образу Господнього, а ще дякують природі за дари і урожай, який заготовляють на зиму. До кінця літа дозрівають волоські і лісові горіхи. Їх збирали, святили у церкві, а потім частину з них запасали на зиму, а частину вживали в їжу. І, оскільки добігає кінця сезон збору врожаю, в цей день печуть хліб з свіжозібраного зерна. Одна з важливих традицій свята — сідати ввечері до столу, де повинні бути горіхова настоянка, хліб і пироги.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...