facebook

У нас що прибиральниця, що методист отримують приблизно однакову заробітну плату, — Сергій Шкарлет

Очільник МОН вважає, що зарплата педагогів низька і її потрібно підвищувати.

Усвіті є такий досвід, коли діти навчаються по черзі: одна частина класу очно, інша — дистанційно. Це для того, щоб мінімізувати кількість учнів у приміщенні. На наступний день групи можуть мінятися, а вчитель у перші 15 хвилин перевіряє тих, хто вчора навчався вдома. Такий “човниковий” варіант навчання є реальним і він апробований у світі й деяких закладах освіти України. Про це розповів т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет в інтерв’ю для спецпроєкту “Фокус”.

В цілому такий метод актуальний у містах-мільйонниках, де школи переповнені. В селах та невеликих містах можна працювати у звичайному режимі, якщо дозволяє площа класів, — додав Шкарлет.

В інтерв’ю також йдеться про навантаження вчителів та оплату праці за умов, що вчителю доведеться працювати у двох форматах. Сергій Шкарлет погодився з тим, що заробітна плата у вчителів мала, а особливо при такому навантаженні:

Ми маємо проєкт постанови Кабміну № 822 про значне підвищення заробітної плати вчителям. Моя позиція — підвищувати заробітну плату необхідно. У нас що прибиральниця, що методист отримують приблизно однакові гроші, це потрібно змінювати.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але він уточнив, що вчителі перевантажені, коли проводять і онлайн і офлайн уроки з одним класом. Але в новому навчальному році синхронно два формати будуть лише в тих школах, в яких є для цього технічні можливості.

А в загальному щодо фінансування освіти у 2021 році т.в.о. Міністра освіти зауважив, що до вересня мають пройти усі бюджетні консультації. Він додав, що наразі у Міністерстві фінансів спільно з Міністерством економічного розвитку розглядають базові показники. Коли від них буде отримано документ, ми будемо знати перспективи на наступний рік.

До речі, нещодавно МОН надіслав Профспілці працівників освіти лист-відповідь щодо надбавки вчителям за дистанційне навчання. Зокрема, працівникам закладів освіти, які проводять заняття в умовах дистанційного навчання, керівником закладу може бути встановлена надбавка за складність і напруженість у роботі у розмірі до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

Але зарплата педагогів — це не єдина проблема, яка хвилює освітян. У багатьох школах немає коштів для закупівлі антисептиків, дезінфекційних засобів, можливості провести тестування вчителів на коронавірус перед 1 вересня. Як вирішуватимуться ці проблеми? Пан Шкарлет відповів, що це не компетенція Міністерства освіти і науки:

Навіть мій колега (очільник МОЗу) Максим Степанов говорив, що тестування педагогів, викладачів буде лише в разі їхнього контакту з хворим.

А ось за закупівлю антисептиків та інших засобів індивідуального захисту відповідальні засновники шкіл та органи місцевого самоврядування:

У багатьох областях й містах школи забезпечили всім необхідним. Ми допомогти не можемо, у цьому році міністерство уже виконало свої фінансові зобов’язання в повному обсязі.

Сергій Шкарлет також додав, що МОН подало пропозицію щодо бюджету на наступний рік. У цій пропозиції розраховано, що мінімальна потреба шкіл в антисептиках, масках і дезінфекційних засобах буде коштувати 26,4 млрд грн:

Ми цю потребу озвучили. Навіть якщо буде фінансуватись 50 на 50 з місцевими бюджетами, це все одно 13,2 млрд грн. Але це лише на наступний рік.

Нагадаємо, нещодавно Департамент освіти та науки Києва розробив рекомендації, як діяти школам в разі виявлення симптомів коронавірусу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...