facebook

Коронавірус у Польщі: учням без маски загрожує покарання

Батьки, діти та учителі мають дотримуватися санітарного режиму та враховувати санкції за невиконання встановлених правил.

1 вересня 4,5 мільйона учнів у Польщі розпочали навчання в школах за санітарним режимом. Правила такого режиму означають: вимірювання температури біля входу до школи, часта дезінфекція рук, обов’язкові маски в загальних місцях, дотримання безпечної відстані, пише польське онлайн-видання Rzeczpospolita

Тим часом багато батьків проти такого санітарного режиму. Деякі з них навіть надіслали заяву до шкіл про те, що не хочуть, щоб у їхніх дітей вимірювали температуру, дезінфікували руки та змушували носити маски.

Хто нестиме відповідальність у випадку зараження інфекцією?

«Школа та батьки несуть спільну освітню відповідальність»,- каже головний санітарний інспектор Марек Пособкевич. Дія батьків, на його думку, свідчить про рівень їх знань. А також чи вони усвідомлюють реальну ситуацію, відмовляючись від норм безпеки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Яку відповідальність можуть нести батьки за дитину в школі, яка не турбується про санітарний режим. Юристи вважають, що не дотримання режиму може тягнути широкий спектр відповідальності, включаючи адміністративну, цивільну, а іноді навіть кримінальну. Проте, це не однозначне питання. Юрисконсульт Міхал Модро визнає, що в цих питаннях існує великий хаос.

Деякі директори у Польщі ввели зобов’язання закривати рот і ніс в розпорядженнях, які вони видали, незважаючи на те, що досі діє пункт 24 Положення від 7 серпня 2020 року, який передбачає обов’язок закривати рот і ніс у закритому просторі. Якщо хтось хотів би уникнути обов’язку, включеного в постанову – у них є шанс. Але ніхто не посперечається з постановою Ради міністрів Польщі.

Юристи підкреслюють, що у разі розгляду цивільного позову за невиконання школою безпечних умов директор буде нести відповідальність від її імені. У конкретних випадках батьків, які не потурбувалися про безпеку дітей, також можуть притягнути до відповідальності.

«Школа несе цивільну відповідальність. Її директор може бути офіційно відповідальним згідно з положеннями трудового законодавства. Однак, коли мова заходить про ризик втрати життя та загрозу здоров’ю учням школи, особа нестиме кримінальну відповідальність. А батькам загрожує адміністративне покарання, накладені Міністерством охорони праці Польщі за недотримання заборон та невиконання розпоряджень у зв’язку із епідемією. Цивільне законодавство також можливе, якщо батьки відправляють хвору дитину до школи і вона заражує інших учнів», – пояснює Модро.

Адвокат Перемислав Розаті навіть говорить про покарання учнів.

«Відповідальність за порушення порядку носіння масок означає, що особа підлягатиме санкції у вигляді адміністративного штрафу, накладеного адміністративним рішенням санітарного інспектора. Таке покарання може бути призначене будь-якій особі, включаючи неповнолітню», – зазначає він.

Адвокат це пояснює тим, що згідно зі ст. 48а польського Закону від 5 грудня 2008 р. про запобігання та боротьбу з інфекціями та інфекційними захворюваннями у людей (застосовується у зв’язку з розпорядженням, що видається на його основі), невиконання наказу про носіння масок карається адміністративним штрафом. Також, елементом винесення рішення про покарання є встановлення об’єктивної передумови – вини винного. Щодо осіб, яких не можна звинуватити, вирок виключається. А це може виключити можливість покарання, наприклад, учня, який не носить маску в школі.

Відсутність маски в учня прирівнюється до навмисного зараження інших

Адвокат Пьотр Шрамм, у свою чергу, зазначає, що існує два режими відповідальності за дії та поведінку дитини в школі. Перша – адміністративна відповідальність дитини, тобто накладення на неї адміністративного стягнення, передбачене чинними нормативними актами, за недотримання санітарних норм. Другою підставою відповідальності є Закон 1982 року про судочинство у справах неповнолітніх. Відповідно до цього закону, дитина може нести відповідальність за навмисне зараження інших або за навмисну загрозу безпеці інших. На підставі цього акту дитина може також нести відповідальність за деморалізацію, тобто, наприклад, переконання однокласників порушити правила або введені обмеження (такі справи розглядаються сімейними судами). Крім того, на думку адвоката, батьки несуть відповідальність за майнову шкоду, заподіяну дитиною, наприклад, якщо вона пошкодила маску іншої дитини, забрала дезінфікуючі засоби тощо.

«Школа теж несе відповідальність за відсутність нагляду за безпекою учнів, відсутність належних процедур або недостатню ретельність у дотриманні їх. У такій ситуації розглядаємо цивільно-правову відповідальність школи (органу, що нею керує) у вигляді майнової відповідальності за шкоду, яка може бути, певною мірою, додатково розділена на опікунів або вчителів», – каже адвокат Пьотр Шрамм.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...