facebook

В Україні через перевірки змушують повернути субсидію в бюджет

В Україні вже кілька років Міністерство фінансів проводить верифікацію (простіше кажучи перевірку) всіх одержувачів соцдопомоги і регулярно знаходить порушників. В результаті частина одержувачів допомоги зобов’язана повернути її в бюджет.

Наприклад, кілька днів тому в Коломиї Івано-Франківської області суд ухвалив рішення зобов’язати одну з місцевих сімей повернути на рахунок місцевого департаменту соцполітики 6,5 тис. грн. У процесі верифікації з’ясувалося, що, отримуючи субсидію, “нужденні” придбали автомобіль Hundai Santafe 2014-го, який, зрозуміло, коштує значно більше 50 тис. грн.

Аналітик Єгор Комов, який вивчав досвід систем соціального захисту різних країн: в Україні ситуацію з субсидіями можна назвати “особливою”. Мовляв, ми звикли, що красти у держави це не соромно, тому не соромлячись можемо купувати авто і просити допомоги на комуналку.

“У деяких країнах може бути кримінальне переслідування за фальсифікацію, помилки, приховування даних при отриманні соціальних виплат. Це фактично крадіжка. Немає державних грошей, це податки кожного громадянина цієї країни. У нас є величезна проблема через відсутність системи ефективної верифікації. Як перевірити, чи отримує людина доплату від роботодавця в конверті?”, – пояснює Комов.

За що можуть забрати субсидію:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

є будинок площею від 200 кв. м, або квартира від 120 кв. м;
машина віком до 5 років;
зробили покупку на суму від 50 тис. грн;
останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.
Довідка:
Верховній Раді рекомендують обмежити боржникам по оплаті житлово-комунальних послуг виїзд за кордон. Що передбачає цей проект:
обов’язкову реструктуризацію заборгованості населення, якщо вона перевищує суму, визначену урядом за кожним видом ЖК-послуг, за станом на 1 жовтня 2020 року;
реструктуризацію пропонують терміном до 5 років за умови, що загальна сума платежів (поточних і платежів з погашення реструктуризованої заборгованості) не повинна перевищувати 25% доходів для субсідіантов і 20% – для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги;
встановити певні тимчасові обмеження щодо боржників. За рішенням суду можуть обмежити право виїзду за межі України, управління транспортними засобами, користування зброєю, полювання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...