facebook

Ринок праці Польщі: українські заробітчани – скрізь

Цього року в усіх воєводствах Польщі спостерігалося збільшення кількості іноземних працівників. Економічні іммігранти, переважно українці, все частіше хочуть залишитися у Польщі на довший період часу. У магазинах та на будівельних майданчиках українську мову можна почути настільки часто, як і польську. На цьому акцентують польські медіа.

Коли економіка Польщі оговталася після кризи та пандемії коронавірусу, компанії по всій Польщі розпочали активно шукати працівників, особливо з-за кордону.

Також у цьому році у Мазовше, Нижній Сілезії та Великопольському воєводствах зареєстрували найбільший попит на короткострокових працівників із східного кордону. У першій половині цього року у цих трьох регіонах 40% працевлаштованих були зі Сходу. Їх кількість зменшилась до 611,7 тис., на 28% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Цей спад, згідно з даними Міністерства праці та соціальної політики, був пов’язаний у першу чергу з весняним блокуванням кордонів, пандемічних обмежень для іноземців, громадян країн, які не входять в зону ЄС.

Компенсація збитків від коронавірусу

Обмеження сильно вплинули на працівників з України, які приїжджали до Польщі на сезонну та короткотермінову роботу. 543 тисячі працівників було зареєстровано у першому півріччі цього року, хоча це на 220 тисяч (29%) менше, ніж у 2019 році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Однак, як зазначають агентства з працевлаштування, приплив робочої сили з України почав значно зростати в останні місяці літа. Це є результатом попиту на робочу силу після розмороження економіки під час сезонних літніх робіт. Агентства, що спеціалізуються на наборі робітників з країн на сході Польщі, навіть згадують про бум. Кшиштоф Інглот, президент служби зайнятості персоналу, стверджує, що завдяки замовленням з боку промисловості та логістики агентство повернулося до рекордного рівня зайнятості завдяки працівникам з-за кордону (переважно з України) з листопада 2019 року.

Директор міжнародних проектів агентства з працевлаштування Даніель Сола стверджує, що в третьому кварталі (з липня) його компанія зафіксувала збільшення кількості працевлаштованих іноземців в три рази порівняно з другим кварталом цього року.

Найбільший попит на робітників з України в усій Польщі зараз зосереджений на будівництві та галузях, пов’язаних із будівництвом. А, наприклад, в центральних районах Польщі (Мазовецьке та Лодзьке воєводства) терміново потрібні працівники в логістичній галузі, в основному через те, що електронна комерція після пандемії почала дуже динамічно там розвиватися.

За даними Управління праці у Познанському воєводстві, у першій половині цього року 34% працівників, зареєстрованих у Великопольському воєводстві, в основному були задіяні у промисловій сфері. У липні зацікавленість в іноземних працівниках з-за меж східного кордону зросла до найвищого рівня цього року і була на 8% вищим, ніж у липні 2019 року.

Згідно зі статистичними даними, у першій половині року найбільша кількість заяв на роботу (понад 40 тис.) була подана до Варшави. Найчастіше це стосувалося роботи на будівництві, транспорті та логістиці, а також у промисловій сфері.

Як наголошує видання «Rzeczpospolita», підвищений попит на іноземних працівників зараз є у регіонах з великою концентрацією логістичного бізнесу та промислової сфери – таких, як Мазовецьке та Лодзьке воєводства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...