facebook

День великомучениці Катерини: коли відсвяткуємо, що не можна робити і як правильно ворожити

Велике православне свято Великомучениці Катерини Олександрійської щорічно відзначається 7 грудня. Це одне з найвідоміших “іменних” свят, в народі іменоване Катерини, Катеринин день, яке має свої особливі традиції.

Що можна і не можна робити на Катерини, прикмети, заборони, обряди і ворожіння – читайте нижче в нашому матеріалі Styler.

Важливі традиції на Катерини
Великомучениці прийнято 7 грудня молитися про взаємну любов, щасливий шлюб, хороших супутників життя, а також про легкі пологи, якщо ви в очікуванні, здорових дітей. Адже святу вважають захисницею жінок, вагітних і наречених.

Під час молитви біля образу святої потрібно було запалювати три свічки – щоб рід не обірвався.

У цей день сім’ї можуть зібратися за святковим столом, але страви повинні бути пісні, адже зараз час Різдвяного посту (з 28 листопада по 6 грудня).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А молоді дівчата раніше збиралися на вечорниці, де ворожили на судженого. В оселі садили в горщик або ставили в воду гілочку вишні, і якщо вона розквітала до Різдва, це означало швидке заміжжя. Якщо на гілочці з’являться не тільки квіти, але і набухнуть бруньки, то в недалекому майбутньому варто чекати не тільки весілля, але і поповнення в родині.

Важливі прикмети 7 грудня
Тепла погода – морози прийдуть тільки після 17 грудня.
Навколо Місяця кола – до морозних днів і ночей.
Якщо в цей день холодно – буде голодно.
Ясна погода віщує морозну зиму.
Якщо випав сніг на суху землю – наступний рік буде неврожайним.
Багато маленьких зірок на небі – до снігопаду.
Що не можна робити на Катерини
Важко працювати, будувати, ремонтувати, і займатися рукоділлям.
Влаштовувати галасливі гуляння, танцювати, їсти м’ясо, вживати алкоголь.
Розпалювати багаття – щоб “життя не задимилося”.
Як правильно ворожити 7 грудня
Візьміть скоринку хліба, залишену після вечері, покладіть її під подушку і скажіть слова: “Суджений мій ряджений, приходь скоріше, нагодую тебе”. Після цього уві сні повинен привидітися майбутній супутник життя.

Покладіть в будь-яку крупу золоті, срібні та залізні предмети, що першим витягнете, такий буде достаток у майбутнього партнера.

Вранці 7 грудня налийте в таз води, зачерпніть її долонею і вмийтеся. Якщо брижі на поверхні швидко розгладжуються, значить скоро відбудеться зустріч з другою половинкою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...