facebook

Передозування вітаміном D, вітаміном C та цинком. Як не нашкодити собі – розповідає лікар

Корисні речі у великій кількості можуть стати отрутою – навіть вітаміни! Скільки пити, щоб не зашкодити своєму здоров’ю? Розповідає лікар.

До приймання вітамінів треба ставитися обережно, адже навіть найкорисніші речі у певних випадках можуть перетворитися на отруту. Деякі з них швидко виводяться з організму, деякі мають накопичувальний ефект.

Наталія Міхно, сімейний лікар першої категорії та кардіолог, наголошує, що перед тим, як приймати будь-які вітаміни, бажано проконсультуватись з лікарем та здати аналізи, які допоможуть визначити рівень вітамінів в організмі.

Адже кожен з них має свої побічні ефекти у разі передозування, наслідки якого не дуже приємні. Іноді навіть доводиться проводити детоксикаційну терапію (ставить крапельниці).

Розберемо найпопулярніші у ковідні часи вітаміни та мікроелементи – вітамін С, вітамін D та цинк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вітамін С

Користь

Вітамін С (аскорбінова кислота) – важливий водорозчинний вітамін, який ми можемо отримати лише ззовні, наше тіло не може його виробляти.

Він є в багатьох фруктах та овочах, включаючи апельсини, полуницю, фрукти ківі, болгарський перець, броколі, капусту та шпинат.

Збалансований рівень вітаміну С сприяє здоровій функції імунної системи. Як тільки віруси досягають нашої слизової оболонки, вітамін С буде активно діяти в різних місцях. Він індукує утворення лейкоцитів, нейтралізую вільні радикали їх регенеруючи більше власних антиоксидантів організму. Таким чином, він підтримує нашу імунну систему і зменшує оксидативний стрес. Коли виникає застуда, рівень вітаміну С іноді різко падає через збільшення його витрат. Якщо це трапляється, то доцільно прийняти великі дози вітаміну C швидко для того, щоб підтримати захист нашого організму

Рекомендована добова доза вітаміну С:

75 мг для жінок та 90 мг для чоловіків.

Хоча зазвичай радять вживати вітамін С з їжею, багато людей звертаються до добавок, щоб задовольнити свої потреби.

Рекомендована денна норма споживання вітаміну С за даними Національної медичної академії США:

Діти (1–3 роки) – 15 мг;

Діти (4–8 років) – 25 мг;

Підлітки (9–13 років) – 45 мг;

Підлітки (14–18 років) – 65–75 мг;

Дорослі жінки (віком від 19 років) – 75 мг;

Дорослі чоловіки (віком від 19 років) – 90 мг;

Вагітні жінки (віком від 19 років) – 85 мг;

Жінки, що годують груддю (віком від 19 років) – 120 мг.

Наслідки передозування.

Приймання більшої дози вітаміну С не загрожує життю, але у вас можуть виникнути побічні ефекти:

болі в животі;

судоми;

діарея;

головний біль;

нудота (можлива блювота);

проблеми зі сном.

Вітамін D

Користь

Вітамін D — гормон, який може виробляти й зберігати наш організм. Після перетворення в печінці він зберігається в жировій тканині. Тому важливо розуміти необхідність додаткового приймання вітамін D. Тобто наш організм має здатність накопичувати його, і перед тим, як почати його пити, краще здати аналіз крові на рівень вітаміну D.

Вітамін D жиророзчинний, тож приймати його треба з жирами. Наприклад, його можуть випускати у вигляді капсул з риб’ячим жиром.

Наслідки передозування

Через те, що вітамін D має здатність накопичуватися в організмі, перед його прийманням краще здати аналіз крові на його рівень.

Точний механізм токсичності вітаміну D є складним і на сьогодні не до кінця зрозумілим. Однак ми знаємо, що активна форма вітаміну D функціонує подібно до стероїдного гормону. Він подорожує всередині клітин, кажучи їм вмикати або вимикати гени. При надмірному споживанні вітаміну D його рівень в організмі може стати збій, й передача правильних сигналів блокується.

Один з основних процесів передачі сигналів пов’язаний зі збільшенням всмоктування кальцію з травної системи. Саме тому на поличках в аптеках можна побачити препарати, до складу яких входить і кальцій, і вітамін D.

Не такі страшні, але не менш неприємні наслідки передозування вітаміном D — розлад травлення з нудотою, блювання й болі в животі, відчуття втоми, стан розгубленості й запаморочення.

Норма вітаміну вказана в міжнародних одиниць (МО) на день.

0-12 місяців – 400 МО;

1-13 років – 600 МО;

14-18 років – 600 МО;

19-50 років – 600 МО;

51-70 років – 600 МО;

70+ років – 800 МО.

Цинк

Користь

Цинк – один із найважливіших елементів для функціонування нашого організму. Його не виробляє наше тіло та не може там зберігати, саме тому ми повинні отримувати постійний його запас через їжу. Цей елемент необхідний експресії генів, ферментативних реакцій, імунної функції, синтезу білка, синтезу ДНК та для зростання організму.

Цікавий факт. Цинк також необхідний для почуттів смаку та запаху. Оскільки один із ферментів, важливих для належного смаку та запаху, залежить від цієї поживної речовини, дефіцит цинку може зменшити здатність до смаку або запаху.

Цинк зміцнює імунітет, знижує ризик деяких вікових захворювань (пневмонії, різні інфекції та вікова дегенерація жовтої плями), прискорює загоєння ран, знижує запальні процеси тощо.

Рекомендована кількість цинку в дієтичних нормах (RDA):

хлопчиків та чоловіків віком від 14 років і старше – 11 мг/добу;

жінки від 19 років і старше – 8 мг/добу;

вагітні жінки від 14 до 18 – 13 мг/добу;

вагітні жінки від 19 років і старше – 11 мг/добу;

годуючі жінки від 14 до 18 – 14 мг/добу;

годуючі жінки від 19 років і старше – 12 мг/добу.

Допустимі верхні рівні споживання цинку для людей, які не отримують цинк під наглядом лікаря: дорослі від 19 років і старше (включаючи вагітність та лактацію), 40 мг/добу.

Наслідки передозування

Якщо ви приймаєте забагато цього елементу, у вас може виникнути:

нудота і блювота;

втрата апетиту;

діарея;

спазми в животі;

головні болі;

знижена імунна функція;

зниження “хорошого” рівня холестерину;

нейтропенія (виразки у ротовій порожнині та горлі).

Також вживання занадто великої кількості цинку може спричинити дефіцит інших поживних речовин. Наприклад, він може перешкоджати засвоєнню міді (лейкопенія — підвищення температури тіла, біль у горлі) та заліза.

Тож заради свого здоров’я перед тим, як ковтати вітаміни жменями, сходіть на консультацію до лікаря та здайте всі необхідні аналізи!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...