facebook

Маленька українка померла на очах у лікарів, вбивча байдужість: “Ідіть додому”

“Педіатра вони не викликали, і в шпиталізації вони відмовили нам”. У Судаку померла дворічна дівчинка Аміна Османова. Батьки дівчинки переконані, що лікарі не надали їхній донці необхідну допомогу.

 

Шосте листопада Ельзара Османова пам’ятає похвилинно. За день до цього возила дворічну доньку Аміну до педіатра у своєму селі Дачне. У дитини була невелика температура, трохи запалене горло, повідомляє “Радіо Свобода”. Дівчинка скаржилася на часті позиви до вбиральні.

Вдома почали давати прописаний антибіотик, на ранок поїхали з аналізами до Судацької лікарні.

Вдень Ельзара отримала результати аналізів, відправила усім знайомим медичним працівникам. А вже ввечері дівчинку почало нудити і родина поїхала в приймальне відділення Судацької лікарні. Оглядав дитину черговий лікар. «Педіатра вони не викликали, в шпиталізації вони відмовили нам.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мені сказали, що лікарня зачинена, відділення зачинене. Зробили протиблювотний укол: церукпал з но-шпою. Я кажу: «А якщо їй буде ставати гірше?». «Відділення зачинене, їй гірше не буде, йдіт
ь додому, відпоюйте», – розповідає мама Аміни.

За словами мами дівчинки, її доньці навіть не виміряли рівень кисню в крові. Вона просила лікаря звернути увагу на дивне дихання дитини. Як тільки вони повернулися додому Аміні стало гірше. Почалося ще сильніше блювання, родина одразу поїхала назад, до лікарні.

«Відкрилось блювання, ось ці оченята… Я так перелякалась. Фельдшер каже: «Ну, ось, вона назад повернулась. А куди мені йти?! Куди мені звертатися?!», – обурюється Ельзара реакцією лікаря. На цей раз дівчинку ще оглянув хірург, а вже згодом викликали педіатра. «Вона просила то пити, то додому, то до тата. І в якийсь момент я встала, я її хотіла зігріти, оскільки в неї вже ручки та ніжки такі холодні-холодні були. Я подивилася в її очі, в неї світло-сірі оченята, вони в неї різко стали коричневого кольору. Я стала кричати: «Допоможіть, допоможіть, їй погано!». Медсестра каже: «Побігли донизу, в реанімацію», – зі сльозами розповідає Ельзара про ті трагічні хвилини.

Від чого померла Аміна? В реанімацію маму та Аміну не пустили, оскільки там були хворі на коронавірус. У висновку судмедексперта означено, що токсикологічний шок розвивався 30 хвилин, а неуточнена пневмонія в дитини була п’ять діб. «Вийшли два лікарі. Вони навіть не сказали що, «ось, ми там рятували, ми намагались». Вони сказали: «ну, ви молоді ще, тримайтеся». Могли лікарі, поставивши діагноз «ГРВІ, ацетонемічний стан» і нічого не зробивши, не помірявши ані сатурацію, ані тиск, не зробивши рентген, ніяких додаткових обстежень, нічого – могли ці лікарі якісь реанімаційні дії проводити?», – каже мама Аміни.

Ельзара розповідає, що за даними судмедекспертизи, лівої легені в дитини вже не було. Вона не розуміє, як три лікарі могли не почути, що ця легеня взагалі не працює. За інформацією адвоката родини, Маммета Мамбетова, відкрито кримінальну справу за статтею «неналежне виконання професійних обов’язків». Слідчий комітет порушив кримінальну справу за фактом смерті дворічної Аміни Османової у відділенні приймального покою Судацької міської лікарні по ст. 109 ч. 2 КК РФ (Заподіяння смерті з необережності внаслідок неналежного виконання особою своїх професійних обов’язків).

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...