facebook

25 грудня чи 7 січня: перенесення Різдва спровоковує зміщення Покрови, дня святого Миколая та інших свят

Різдво 25 грудня святкує чверть українців. Цьогоріч 25 грудня офіційно вихідний день, але суспільство досі не має єдиної думки, в який саме день на столі має бути кутя.

Що думають із календарного питання церковники і науковці, і скільки українцям чекати на єдину дату, ідеться в сюжеті ТСН.19:30. Три роки тому уряд постановив, що 25 грудня – святковий день. І 7 січня – ніхто не скасував. В обидві ці дати святкують Різдво Христове. Але за різними календарями. Майже весь світ – за новішим, григоріанським, у грудні. А Україна, Росія, Грузія, Сербія та Єрусалим, хоч світське життя ведуть також за григоріанським, а от церковне – за юліанським, або за старим стилем. “Зрозуміло, що Ісус Христос народився один раз”, – говорить доктор філософських наук Петро Кралюк. Він – затятий поборник святкування Різдва саме 25 грудня. Каже, це питання – політичне. І нині, під час війни з Росією, дуже на часі. “Якщо ми і далі будемо так триматися Юліанського календаря при відзначенні церковних свят, то ми так чи інакше залишаємося в сфері “руського міра”. На мою думку, нам варто поступово переходити до святкування Різдва Христового за григоріанським календарем”, – каже Петро Кралюк.

Трохи менше 100 років тому православна церква спробувала перейти на григоріантсво. Але віряни це не сприйняли і не стали ходити на церковні служби в нові дати. Священники 24 дні тримались, а потім скасували реформу, бо боялись втратити прихожан.

Уже в наш час предстоятель Православної церкви України Епіфаній каже, священики готові до переходу. Нині навіть у деяких православних церквах служби проводять не лише 7 січня, а й 25 грудня. Та як бути з іншими святами? Адже, окрім Різдва, на 13 днів треба посунути всі свята.

А це означає, наприклад, що Покрова посунеться з 14 жовтня на 1 жовтня. А Святий Миколай до дітлахів приходитиме не 19 грудня, а 6 грудня. І до таких змін українське суспільство, певен Епіфаній, не готове. “Зараз, у наш час, я вважаю, що не потрібно ставити гостро питання переходу на новий календар, бо українське суспільство і так розділене. Коли ми будемо готові, то відповідно це рішення буде прийнято загально церковно”, – сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нині Різдво за новим або проєвропейським стилем, кажуть церковники, святкують лише чверть українців. І темпи зростання – повільні. Тож щоби перейти на григоріанський календар, можуть знадобитися десятиліття.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...