facebook

Газ по три гривні! Тимошенко не змовчала – знесла всіх, жорстка заява. В уряді не чекали – реальне зниження

Екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила про те, що український газ повинен йти на потреби громадян, з рентабельністю не вище 30%. В такому випадку реальна вартість газу для населення не буде перевищувати трьох гривень.

 

Про це заявила глава партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко в ефірі “Українського радіо”.

“Це – реальне зниження тарифів. Важливо також, щоб газ, закачаний влітку в державні газові сховища, продавався людям за ціною, по якій був закачаний – з урахуванням зберігання, транспортування та ПДВ. В такому випадку він також буде коштувати не більше трьох гривень”, – зазначила глава “Батьківщини”.

Юлія Тимошенко впевнена, що влада не йде до реального зниження тарифів, тому що зацікавлена ​​в корупційних схемах, і кожну гривню, яку люди переплачують за газ, монополісти “кладуть до своїх кишень”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо у президента і уряду немає політичної волі відновити справедливість, це свідчить, що інтереси корупціонерів для них дорожче. Тепер слово за депутатами”, – підкреслила лідер “Батьківщини”.

“Якщо парламент за це не проголосує, це буде означати, що ця влада не здатна встановити справедливі тарифи. Тому що для цього насправді досить трьох речей – політичної волі, прагнення до справедливості і двох тижнів роботи. Будь-яка влада, яка прийде і буде справедливо ставитися до людини за два тижні зможе вирішити це питання. А парламент може вирішити вже сьогодні “, – запевнила Юлія Тимошенко.

Відзначимо, що економіст Володимир Дубровський у своїй публікації для видання “Gazeta.ua” говорить про те, що Кабмін рішенням про встановлення граничної ціни на газ просто намагається уникнути соціального вибуху.

Для українців уряд установив граничну ціну на газ – 6,99 гривні за кубометр. Тариф діятиме з 1 лютого на час карантину, але не довше як до 31 березня 2021-го. Це дасть змогу знизити суми в платіжках на третину. Міжнародний валютний фонд занепокоєний планами української влади регулювати тарифи. Кабінет міністрів намагається донести потребу такого кроку: високі ціни на газ можуть мати негативні наслідки для всієї економіки.

Дії уряду – це природна реакція пострадянських менеджерів на збурення і протести. Зробили, як уміють. Кабмін намагається запобігти соціальному вибуху. Частині людей із патерналістськими настроями рішення сподобається. Ціна нижча, ніж була за Порошенка. Та в довгостроковій перспективі вона призведе до проблем.

Треба навести лад у ціноутворенні. У цій сфері величезні зловживання. Формально діє ринок, але він монополізований. Весь газ, який споживають у побуті, – власного видобутку. Нафтогаз пропонує найнижчу ціну. Та облгази часто перешкоджають переходу людей до іншого постачальника, на менші тарифи. І жоден уряд не хоче цим займатися, щоб не сваритися з князьками, які сидять на потоках.

Влада приписала собі зменшення тарифів на газ. Але знижка сформувалася раніше, під впливом ринкових чинників. Ціна на ринку коливається. А в монополіях лише зростає.

Навряд чи Україна отримає транш Міжнародного валютного фонду, доки не скасує регулювання. Питання лише, коли в них урветься терпець.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...