facebook

Розплата за Буковель? Коронавірус із новою силою вдарив по Прикарпаттю, лікарі падають із ніг

В Івано-Франківській області критична ситуація з коронавірусом: різко зросла кількість хворих, а місць у лікарнях не вистачає. Причина такого колапсу – потоки туристів, які відвідали гірськолижні курорти й активно, часто без дотримання протиепідемічних заходів, погуляли на різдвяні свята.

Крім цього, в самому Івано-Франківську постійно чинили опір введенню карантинних обмежень і приховували складну ситуацію з епідемією COVID-19.

Детальніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Мер заперечував проблеми, а тепер у лікарнях немає місць
Через те, що на Прикарпатті вже нікуди класти хворих на коронавірус, в області вперше в Україні було розгорнуто мобільний госпіталь для хворих на COVID-19 (на базі Богородчанської лікарні). Ба більше, сусідня Львівська область вже погодилася прийняти у Винниках 100 пацієнтів з Івано-Франківщини.

Нещодавно начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківська Марія Бойко зізналася, що в Центральній міській лікарні всі ліжка зайняті. Там уже лежать навіть у їдальні, в кабінетах лікарів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Майже заповнена пацієнтами і міська лікарня №1, а також обласна лікарня. В облдержадміністрації кажуть, що медустанови регіону в багатьох місцях заповнені на 100%.

До речі, ситуація з нестачею місць у цій галузі триває ще з осені. Про те, що в Центральній міській лікарні Івано-Франківська не вистачає місць у реанімації, а також проблема з апаратами ШВЛ, написала анестезіологиня цієї лікарні. Але незабаром її пост було видалено.

А мер міста Руслан Марцінків називав фейком цю інформацію. Тоді область готувалася до місцевих виборів, і будь-яку заяву про те, що є проблеми в лікарнях, зустрічали багнетами.

Також у листопаді Марцінків у своєму відеозверненні називав локдаун катастрофою для малого бізнесу. Мер пручався запровадженню карантину вихідного дня. У цьому місті (за прикладом Львова) з 13 листопада суботу та неділю оголосили робочими днями. Зроблено це було для того, щоб обійти карантин вихідного дня, який вводив Кабмін із 21 листопада. Пізніше від своїх намірів міська влада все-таки відмовилася.

Поплатилися за лижні курорти та свята?
Неофіційно в області головними причинами швидкого зростання захворюваності на коронавірус називають наплив туристів у Буковель та інші курорти регіону.

“Цього року як ніколи багато було охочих тут відпочити. Звісно, ніхто не дотримувався маскового режиму, навіть під час локдауну працювали ресторани на курортах. Тепер пожинаємо плоди”, – сказав OBOZREVATEL один з обласних чиновників.

Ще одна причина – різдвяні релігійні заходи. “Коляда, розколяда, церковні служби, ходіння в гості. В підсумку люди хворіють цілими селами. Все це наслідки недотримання карантинних заходів. В області не вистачає місць у лікарнях для такої кількості хворих”, – пояснює чиновник.

Тепер на Прикарпатті з 22 до 28 лютого вводять карантинні обмеження:

закривають розважальні заклади, нічні клуби, спортивні зали, кінотеатри і навіть церкви;

кафе і ресторани зможуть працювати тільки на винос;

школярі, починаючи з 5-го класу, підуть на дистанційне навчання.

Але мер Івано-Франківська у своєму відео знову похвалився, що вдалося відстояти роботу ринків і магазинів.

Настала третя хвиля COVID-19?
Медики області кажуть, що ситуація з коронавірусом у них критична.

“Я б сказав, що зараз в області ситуація критична. Це вже третя хвиля захворювання. Перша була в липні, потім у жовтні-листопаді. І ось третя почалася в лютому. В нас у лікарні 115 ліжок для COVID-19, і всі вони зайняті. Зараз люди хворіють важче, ніж раніше. Я не можу сказати, що вірус мутував, оскільки немає у нас таких досліджень, але дійсно хвороба протікає набагато важче”, – говорить OBOZREVATEL медичний директор Косівської центральної районної лікарні Дмитро Никитюк.

В обласній інфекційній лікарні Івано-Франківська одна з медиків розповіла, що ситуація у них зараз – як у жовтні-листопаді.

“Лікарі та медсестри буквально падають з ніг. Хворих дуже багато, дійсно, зараз хворіють набагато важче, ніж раніше. Часто людей доводиться просто заспокоювати, бо вони плачуть і кажуть, що не хочуть вмирати. Ми робимо все, що можемо. Але врятувати всіх неможливо. Так і хочеться крикнути – а де ж ви в січні відпочивали, куди до церкви ходили, з родичами за столами сиділи? А тепер ми вас рятуємо!” – говорить OBOZREVATEL медикиня.

Також варто нагадати, що під час локдауну в Буковелі багато закладів приймали відвідувачів, не звертаючи уваги на заборони. Покататися на лижах запрошували гостей, запевняючи, що в горах вірус не виживає.

Тепер на в’їздах в область збираються встановлювати блокпости, де будуть вимірювати температуру тим, хто приїжджає в регіон.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...