facebook

Перша допомога при інсульті: що варто знати кожному

Інсульт – судинна катастрофа, яка відбувається раптово внаслідок порушення мозкового кровообігу. У разі виникнення інсульту особливо важлива швидка реакція оточуючих, оскільки кожна втрачена хвилина визначає подальше життя пацієнта.

 Особливо важливо знати перші ознаки інсульту, для того що б якомога раніше розпізнати його і надати допомогу.

Симптоми інсульту:

Раптова поява слабкості в м’язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога)
Раптове порушення мовлення
Раптове порушення зору, двоїння предметів
Раптова втрата рівноваги, через що хворий не може йти (найчастіше в поєднанні з нудотою та / або втратою свідомості)
Раптовий сильний головний біль без явної на те причини (такого болю раніше ніколи не було)
Інсульт відноситься до невідкладних станів, тому в жодному разі не можна зволікати, а необхідно відразу ж викликати карету «Швидкої допомоги» для госпіталізації в спеціалізований Інсультний центр.

Поки Ви очікуєте приїзду швидкої, є кілька простих правил, які суттєво можуть допомогти хворому з інсультом:

Обов’язково необхідно переконатися, що хворий може дихати. Якщо ж Ви виявили порушення дихання – необхідно звільнити дихальні шляхи, уклавши хворого на бік і очистивши порожнини рота.
Важливо, якщо є така можливість, виміряти рівень артеріального тиску і глюкози. Зафіксовані показники необхідно записати і повідомити по приїзду лікарів.
Якщо хворий знепритомнів і опинився на підлозі, Ви можете його перемістити в більш зручне положення. Поширена думка, що хворого з інсультом не можна пересувати – це міф!
Особливо важливо зрозуміти, коли стався інсульт. Особливо, якщо пацієнта помітили вже з ознаками інсульту. Спробуйте зрозуміти, коли останній раз хворого бачили без проявів інсульту.
Не варто відразу ж починати знижувати артеріальний тиск у хворого. Підвищений тиск в перші години інсульту – це необхідна норма, зумовлена адаптацією головного мозку.
Ні в якому разі не варто поїти або годувати хворого. Це може тільки погіршити його стан.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...