facebook

Великий піст 2021: коли починається, мета та особливості харчування

Великий піст – найтриваліший в церковному календарі і найсуворіший в плані обмежень. У 2021 році він почнеться 15 березня і закінчиться настанням Великодня 2 травня.

Великий піст – особливий період для всіх православних християн, який передує святу Світлого Христового Воскресіння.

Мета його полягає в покаянні і підготовці вірян до Великодня, а також передбачає стриманість у їжі, відмову від розваг, очищення душі від гріхів.

Починається Великий піст в понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята.

Великий піст ділиться на шість тижнів, званих Чотиридесятниця, і Страсний тиждень (седмицю).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чотиридесятниця встановлена ​​на згадку про сорок днів, які Ісус провів у пустелі після Водохреща в пості і молитвах, а Страсний тиждень присвячений спогадам про останні дні земного життя, смерть і поховання Христа.

Підготовка до посту

Передує Великому Посту Сирна Седмиця або Масниця. В цей тиждень віруючі відмовляються від м’яса, що допомагає їм підготуватися до обмежень в їжі.

Остання неділя перед Великим постом (Прощена неділя) є кульмінацією підготовчого періоду. У цей день прийнято каятися і просити один в одного пробачення за завдані за рік образи, щоб очиститися від гріхів і зосередитися на духовному житті.

Мета посту

Основа посту – боротьба з гріхом через утримання в їжі і розвагах. Однак церква закликає саме до стриманості, а не виснаженнятіла. Охочимдотримуватися посту необхідно порадитися з духівником і попросити благословення.

Під час Великого посту людина, наскільки це можливо, посилює участь в церковному житті і молиться.

Також піст передбачає звільнення від різного роду залежностей. Так, під час прийому їжі потрібно намагатися звести до мінімуму час, що проводиться за трапезою. Бажано обмежити перегляд телевізора, спілкування в соціальних мережах.

Великий піст час для покаяння і добрих справ. Необхідно намагатися бути уважнішимдо оточуючих, більше часу приділяти дітям і батькам, нікого не ображати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...