facebook

“Сильні духом. Мами”. Представили портрети жінок, які втратили синів на війні

У Кропивницькому в Музеї мистецтв представили фотопортрети жінок, які втратили на війні синів. Проєкт називається “Сильні духом. Мами”. Героїнями стали дванадцять жінок із різних регіонів України. Серед них – Вікторія Яремчук з Добровеличківки, – розповіла Суспільному працівниця музею Олена Степанок.

Ці жінки знайшли сили жити далі та займають активну громадянську позицію, розповіла автор ідеї проєкту Наталія Дубчак, мати загиблого молодшого сержанта Олександра Єрошенка. “Цей фотопроєкт про загиблих героїв, не про нас. Намагаємося нагадувати про те, що війна продовжується і про те, що пам’ять – найголовніше, що у нас є”, – сказала Наталія Дубчак.

Син Вікторії Яремчук — молодший сержант Олександр Яремчук. Був спецпризначенцем. 24 серпня 2014 року поблизу Савур-Могили він зник безвісти. Сьомий рік Вікторія Яремчук не припиняє пошуки сина та не втрачає надію побачити його. Жінка є членом координаційної ради об’єднання зниклих безвісти “Надія”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.


“Не кожна мама готова взяти участь у цьому проєкті, – розповіла координаторка виставки Олена Степанок. – Одяг, зачіска, макіяж… Для героїнь світлин зйомки стали кроком до розуміння того, що треба жити далі”.

На відкритті виставки у Кропивницькому була Наталія Дубчак, Вікторія Яремчук та учасниця проєкту з Корсуня-Шевченківського Тетяна Перетятько.

“Життя триває” – такий посил хотіли передати глядачам фотографиня Мирослава Марциненко, дизайнерка одягу Лідія Лущик, дизайнерка прикрас Ольга Бунеску, візажистка Олена Тулапіна та дизайнерка авторських головних уборів Ірина Підліпська. У проєкті брала участь Оксана Мороз, дизайнерка з Кропивницького, яка працює у Києві .

Світлини можна переглянути у Кропивницькому музеї мистецтв до суботи (13 березня – ред.). Вхід до презентації безкоштовний.


Що відомо

Проєкт представили до Дня матері у 2019 році. Його ніціатор – Департамент військового капеланства Української греко-католицької церкви.
Виставку експонували в декількох містах україни, зокрема у Києві, Дніпрі та Рівному.
За словами речниці Кіровоградського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Руслани Францішкевич, з початку 2014 року з Кіровоградської області на Сході України загинули 208 бійців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...