facebook

У Чехії стурбовані: іноземці приїжджають на роботу з підробленими ПЛР-тестами

Чеські епідеміологи зіткнулися з неприємною проблемою: розкрилися випадки, коли робітники з України, Молдавії і Румунії в’їжджали в країну за підробленими ПЛР-тестами.

Довідки були оформлені з усіма необхідними деталями, але на ділі пред’явники не здавали аналіз на коронавірус, а купили документ на чорному ринку. Про це повідомляє газета Právo.

Передає – джерело.

Епідеміологи побоюються, що дана практика може носити масовий характер і трудові мігранти стануть своєрідною «годинниковою бомбою». У тій же Україні в перерахунку на чеську валюту аналіз на COVID-19 коштує близько 1200 крон, тоді як довідку можна купити за 600-700 крон. Робочі економлять, оскільки після приїзду до Чехії їм доведеться витратитися на другий ПЛР-тест.

Нагадаємо, Чехія ще восени минулого року закрила кордони для туристів. Однак іноземці можуть в’їхати в республіку з іншими цілями, в тому числі по роботі. Для цього вони повинні пред’явити на кордоні зроблений на батьківщині ПЛР-тест, потім самоізолюватись, а через п’ять днів здати ще один аналіз. Пред’явлення підроблених довідок на кордоні несе очевидний ризик – іноземець може хворіти коронавірусом, але не знати про це. При цьому до місьця самоізоляції він має право добиратися на громадському транспорті, та й на карантині повністю виключити всі контакти неможливо – робочі часто зупиняються в гуртожитках.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Можу підтвердити, що ми співпрацювали з поліцією з питання виявлення підроблених документів, у тому числі довідок про відсутність COVID-19», – розповіла газеті представник епідемстанциі Центральночеський краю Дана Шаламонова. Звідки прибули мігранти, вона не уточнила. Варто відзначити, що наявність довідки у іноземців масово перевіряють тільки в аеропортах.

Робітники з України часто приїжджають на автобусах або автомобілях з боку Польщі чи Словаччині, а там проводяться лише вибіркові перевірки. Причому у прикордонників немає можливості достовірно перевірити справжність довідки прямо на місці. Це вимагає часу, тому детально документ вивчають тільки при наявності додаткових підозр.

В’їжджаючи в Чехію за недостовірними довідками, іноземці ризикують отримати тюремний термін відразу за двома кримінальними статтями – за підробку документів, і умисне поширення інфекційного захворювання, якщо з’ясується, що вони когось заразили коронавірусів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...