facebook

День сміху 2021: історія і традиції свята

Звичай жартувати, обманювати один одного і веселитися 1 квітня існує в дуже багатьох країнах.

У всьому світі 1 квітня відзначають неофіційне міжнародне свято – День сміху, або День дурнів. У цей день прийнято розігрувати друзів і знайомих, або жартувати над ними.

У Новій Зеландії, Ірландії, Великобританії, Австралії та Південній Африці розіграші влаштовуються тільки до полудня, а тих, хто жартує після цього часу, називають “квітневими дурнями”.

Історія свята

Про те, в якій країні придумали День сміху, існує кілька версій. За однією з них, свято зародилося ще в Стародавньому Римі і пов’язане з торжеством на честь божества Сміху.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За іншою – свято прийшло з давньої Індії, де 31 березня відзначали день жартів.

Також існує припущення, що спочатку 1 квітня в Індії і Древньому Римі святкували як день весняного рівнодення, з нагоди якого влаштовували гуляння з жартами та веселими витівками. Таким чином люди намагалися задобрити весняні капризи природи.

Ще одна версія свідчить, що День сміху пов’язаний з переходом на Григоріанський календар. В середні віки Новий рік відзначали в кінці березня: новорічний тиждень починався 25 березня, а закінчувався якраз 1 квітня.

У середині XVI століття французький король Карл IX реформував календар, перенісши Новий рік на 1 січня, але багато хто продовжував відзначати його 1 квітня. Таких людей назвали квітневими дурнями і намагалися розіграти. Звідси і пішов День сміху.

У XVIII столітті веселе свято стало широко відомим: англійці, шотландці та французи розповсюдили його в своїх колоніях.

Стародавні слов’яни 1 квітня відзначали День пробудження Домового. Вважалося, що Домовик впадав на зиму в сплячку, а 1 квітня люди веселилися і сміялися, зустрічаючи його. Було прийнято вбиратися в безглузді вбрання, розігрувати один одного і клеїти дурня.

Вважається, що День сміху в Україну прийшов з Німеччини, ймовірно, на початку XVIII століття. Його ще називали брехливим днем ​​або Марією-брехухою – за одним з прізвиськ святої Марії Єгипетської, день пам’яті якої за старим стилем випадає на 1 квітня.

У той день дівчата дурили оточуючих, щоб верховодити майбутнім чоловіком.

Починаючи з 1973 року, в Одесі 1 квітня проходить щорічний фестиваль гумору і сатири. З 2009 року цей день є вихідним в місті.

Під час гуморини влаштовують карнавальну ходу, безліч концертів і розважальних заходів. Святкування закінчується вечірнім салютом.

Для цього дня існує прислів’я: “Першого квітня – брехня всесвітня!”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...