facebook

“Поле завдовжки 3–4 км, повністю заставлене технікою”. Розслідувачі виявили поблизу України величезний табір, куди звозять російські війська

Російські розслідувачі Conflict Intelligence Team (CIT) виявили неподалік від українського кордону у Воронезькій області Росії новий польовий табір російської армії.

Про це керівник CIT Руслан Левієв розповів 7 квітня в інтерв’ю “BBC News Україна”.

За допомогою відеозаписів місцевих жителів розслідувачі виявили польовий табір під Воронежем. Люди гуляли в лісі та вийшли на поле, де розміщена велика кількість важкої техніки, зокрема танки. За словами Левієва, це новий табір, який ще формують, але він уже досить великий – місцеві жителі кажуть, що це “поле завдовжки 3–4 км, повністю заставлене технікою”. Також на відео є наметове містечко, польовий госпіталь (намети зі знаком медичної служби) і кухня.

Журналіст зазначає, що табір розташований за 170 км дорогою від кордону України, тобто техніка може зробити марш-кидок протягом доби.

“Є всі ознаки того, що це одне з місць, куди будуть стягуватися війська. Таких місць, вочевидь, буде більше ніж одне. Адже в одному місці всю техніку, яка зараз рухається, не розмістити”, – підкреслив він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами розслідувача, Росія підтягує до кордону багато видів озброєнь, і цей перелік “більше наступальний, ніж оборонний”: у ньому ракетні системи залпового вогню “Ураган”, “Град”, є відео від очевидця з колоною бронеавтомобілів “Тигр” і бортових КамАЗів тих модифікацій, які зазвичай використовують загони спецпризначення та розвідка.

У CIT стверджують, що нинішні переміщення російських військових на кордоні України – наймасовіші з часів боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Такий масштаб перекидання військ, упевнені розслідувачі, ніяк не можна пояснити навчаннями, тому що локальні навчання, заплановані в Південному військовому окрузі (до якого РФ зараховує анексований Крим), уже завершилися, і після них не було відведення військ, а наступні стратегічні навчання РФ – “Захід 2021” – анонсували на вересень.

Але вони визнають, що оцінити масштаб за відео руху колон і поїздів очевидців, із якими вони працюють, важко, це явно лише невелика частина процесу.

“Зараз ми знайшли один польовий табір і дивимося супутникові знімки про те, як він формується. Коли він поступово сформується, то за супутниковими знімками нам буде набагато легше дати попередню оцінку того, скільки сил стягнули до кордону з Україною”, – пояснив Левієв

Як і раніше, у Conflict Intelligence Team і далі вважають, що нарощування військ РФ біля кордону – “гра мускулами, бряцання зброєю і спроба тиску як на саму Україну, так і на її прихильників в особі країн НАТО і США”.

“Коли ми оцінюємо можливі плани російської влади та військових чиновників, то завжди виходимо з того, що війна – це продовження політики і завжди є причини для початку військової операції. Наразі ми не бачимо якихось причин починати військову операцію з будь-якого боку. Уже після активної фази на Донбасі регулярно лякали тим, що Росія планує пробити коридор до Криму. Але бачимо, що цього не сталося”, – зауважив Левієв.

Він також послався на слова відомого західного аналітика Майкла Кофмана, який у Twitter 5 квітня також оцінив дії РФ як спробу тиску. Кофман усе ще вважає, що ескалація на Донбасі не вийде за межі “артилерійських дуелей” і не перейде у вторгнення.

“Але важливий рівень упевненості, і я вже менш упевнений, що це просто демонстрація сили, ніж був раніше”, – написав експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...