facebook

Мати звинувачує медиків психлікарні у побитті дитини

Те, що отримав синці у дитячому психіатричному відділенні – там визнають. Але твердять: не били. 

Побили в лікарні. Про те, що медики завдали шкоди її 8-річному сину, заявила його мама. Це сталось у Миколаєві в психіатричному відділенні, куди шпиталізували хлопчика з аутизмом. За одну ніч на ньому з’явилися синці – він зізнався, що його побила медпрацівниця. Медики все заперечують.

У 8-річного сина пані Маріанни аутизм та епілепсія. З нападом малий потрапив до психіатричного відділення. Жінка каже – коли його шпиталізовували, жодного пошкодження не було. Залишила сина у відділенні лише на одну ніч. Коли повернулась – усе обличчя було в синцях.

“Сказав – це мене тітка била, кулаками в голову била. Під волоссям – гематоми, шишки. В очах полопалися судини”, – розповідає мати хлопчика Маріанна Міллер.

Жінка забрала сина з відділення і повезла на огляд в інший медзаклад.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Хлопчик розповів, що він штовхнув іншу дитини, за що жінка доросла його вдарила. У нього діагностовані поверхневі ушкодження у вигляді забоїв і синців в області надбрівних дуг”, – зазначає лікар-нейрохірург Миколаївської обласної лікарні Сергій Чернишов.

Нині Богдан з оселі не виходить – боїться. Те, що отримав синці у дитячому психіатричному відділенні – там визнають. Але твердять: не били. Мовляв, у хлопця був напад агресії, він зірвав з вікна штору, налякав дітей.

“Дитина була у збудженому стані. Він міг сам ударитися”, – запевняє завідувачка дитячого психіатричного відділення Раїса Камчаткіна.

Один із синців, кажуть, взагалі з’явився – коли мама була поруч.

“Одна дитина вдарила іншу і мама про це знала. Тримати кожного за руку ми не можемо”, – говорить медична директорка Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Людмила Шеремет.

Нині скандал обговорюють усі пацієнти відділення. Одні – в те, що медики могли вдарити дитину- не вірять.

“Бачила, як діти вибігали в коридори, а мами були в страху, що Богдан бився,  бив дітей”, – пригадує матір одного із пацієнтів Ганна Биченко.

Інші – навпаки, підозрюють медиків. Пацієнти відділення з розладами поведінки, часто навіть не розмовляють. Тож і поскаржитись на насильство не можуть. Ця жінка твердить: після 3-годинного обстеження забрала свого сина з лікарні наляканим.

“Дитина була заплакана і поводилася не як зазвичай. Я думаю, його теж могли образити”, – говорить Катерина.

В тому і справа, каже мати потерпілого Богдана: як в лікарні поводяться медики з дітьми-аутистами, перевірити неможливо. Бо ж батьків на шпиталізацію разом з малими не беруть. Мовляв, мами й тата лише заважатимуть лікуванню. Це практикують у багатьох психіатричних відділеннях країни і батьки вимушені погоджуватись.

“Якщо дитина туди потрапить, то вони не знають, що вколють того чи іншого разу і що буде взагалі, – цього вони бояться. У нас єдина лікарня. Там дітки лежать всі без мам”, – говорить матір постраждалого Богдана.

Втім корекційні психологи кажуть: ушпиталювати дітей-аутистів без батьків – неприпустимо. Ці малюки набагато більше, ніж нормотипові, потребують присутності рідних.

“Батьки для них – провідники у середовище. Вона (дитина – Ред.) може злякатися блимаючого світла, шуму із сусідньої кімнати. Це викликає стрес, це може викликати агресію”, – зазначає експертка.

Юристи ще більш категоричні – забороняти батькам дітей з інвалідністю ушпиталюватись разом з ними у відділення – незаконно.

“В цьому випадку, дійсно, мама може і має право знаходитися рядом зі своєю дитиною в стаціонарі. Тому, якщо якось заборонили чи не дозволили – це є порушенням чинного законодавства”, – пояснює медичний юрист Олександр Гришаков.

Спричинив собі хлопець ушкодження самостійно, або їх завдала стороння особа, на це питання відповість судово-медичний експерт.

Пані Маріанна написала заяву до поліції. Просить інших батьків, які підозрюють медиків у насильстві, доєднуватись до неї. І домогтися перебування у відділенні разом із дітьми.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...