facebook

Вирощує картоплю у сухому листі: жителька Іванівки експериментує з грядками(відео)

Замість спалювання сухої трави, вирощує у ній картоплю.

Жителька Іванівки Олена Аксьонова зберігає всю городину і лаштує з неї теплі та насипні грядки. Робить так, бо помітила, що земля на місці, де раніше усе спалювала, стала менш родючою. Про переваги такого методу та про те, чи збільшує він врожайність, Олена розповіла Суспільному.

Олена Аксьонова – жителька Іванівки. Переїхала сюди 5 років тому з Чернігова. Минулого року вона повністю відмовилася від спалювання сухої рослинності. На початку було інакше.

«Ми намагалися спалити все, що нам заважало – дошки, кущі, траву. Палили ми прямо на городі», – розповідає жінка.

Вона на власному досвіді пересвідчилася, що спалювання шкодить землі під вогнищем, – три роки на тому місці погано росла городина. Відтепер все, що сусіди зазвичай спалюють, – залишає на городі – це цінне добриво. Експериментувати почала минулого року з теплими грядками

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Тепла грядка називається тому, що вся органіка перегниває і віддає тепло землі», – пояснює Олена Аксьонова.

На одній грядці Олена вже вирощує полуницю, на іншій планує садити огірки. Для цього викопує траншею, на дно вкладає сире гілля, далі – суху рослинність, яка зимувала на її городі з минулої осені. На кінець все засипає землею.

«Даємо нашій грядці відпочити тиждень. Вона трошки осяде і можна буде користуватися. Я планую саджати огірки, тому що вони люблять тепло, а грядка почне працювати і віддавати своє тепло і органіку корінцям – будуть дуже смачні огірки».

Картоплю Олена вирощує на насипних грядках. В основі – гілки малини та ожини, зверху – листя.

«Я знайшла цю ідею в інтернеті, але там саджали картоплю в солому. На той час в мене не було соломи і я вирішила, чому б не саджати в те, що у мене є на городі».

Переваги такої грядки: картоплю не треба підгортати чи сапувати, на ній не заводяться жуки, бо зазвичай вони живуть в землі, а тут лише листя. З посадкою ж впорається навіть дитина.

«Трохи розкопуємо, не треба глибоко, кладемо картопельку і присипаємо листям – все. Першого року виросла дуже велика картопля. З цієї грядки я зібрала два ящики картоплі, а посадила сюди 13 штук».

Цього року цей спосіб випробує і сусідка Олени.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...