facebook

Всіх українців переведуть на нові газові тарифи: ціна може злетіти в рази

В Україні з 1 травня всіх споживачів переведуть на річні тарифи на газ. Ті компанії, які не мають власного видобутку і які не підписали угоду з “Нафтогазом”, можуть запропонувати тариф у 12-15 грн. Інші ж можуть продавати кубометр по 8 грн (наразі 6,99 грн).

Про це йдеться в матеріалі kоsatka.media. Газовий експерт Євген Палєнка сказав, що, якщо у постачальника немає газу власного видобутку і немає договору з НАК “Нафтогаз України” щодо постачання газу, то постачальник до 25 квітня має розрахувати майбутню ціну газу, пише Обозреватель.

“Якщо зараз подивитися на ф’ючерси на наступні 12 місяців, то можна говорити про ціну 22 євро/кВт*год. Другий показник, який потрібно спрогнозувати, це обмінний курс євро/гривня. Можемо взяти як очікування 35 грн/євро. Обсяги закупівлі газу для річного продукту постачальник розрахувати не може взагалі, тому, що невідомо, скільки споживачів залишиться, а скільки піде. За таких даних більш-менш безпечною цифрою для постачальника, у якого немає свого видобутку і договору з Нафтогазом, буде запропонувати ціну від 12 до 15 тис грн за тисячу кубометрів”, – сказав Палєнка.

За його словами, це буде ціна, яка забезпечить економічну доцільність функціонування незалежного постачальника на ринку.

Водночас Палєнка нагадав, що Нафтогаз і компанія РГК підписали договір про постачання останній газу для населення за річним тарифом. Умови контракту не розголошувалися. Якщо у формулі ціни є такі показники, як ціни на газ на хабах і обмінний курс євро/гривня, то спрогнозувати таку ціну, за словами Палєнки, буде складно. Якщо ціна зафіксована в гривні, то виникає питання, чи буде в інших постачальників газу можливість укласти договори з НАК на поставки газу на таких же умовах.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...