facebook

Зарплата 40 тис. грн і дешеві продукти: українка – про особливості життя в Польщі

Українка на ім’я Наталія практично 7 років проживає в польській столиці Варшаві, куди переїхала з міста Суми. Раніше вона проходила навчання в Америці, але вибрала для себе більш доступну країну для отримання освіти, де і залишилася жити.

Про особливості перебування в Польщі, про медицину і зарплати Наталія розповіла ексклюзивно для OBOZREVATEL. Вона також повідала, як ідуть справи у Варшаві під час пандемії коронавірусу й зізналася, чим приваблює і відштовхує Польща. Крім того, дівчина озвучила ціни на стандартний набір продуктів у супермаркеті й викрила популярні міфи про країну.

Про переїзд із України

Я народилася й прожила до 2014 року в Україні, в місті Суми. 2013 року вперше поїхала в США за студентським обміном на 4 місяці, після чого вирішила обов’язково повернутися в Штати, але вже закінчивши бакалаврат. На жаль, у зв’язку з різною системою освіти, а також високими цінами на навчання в Америці, мені довелося вибрати більш доступну країну для отримання ступеня магістра. Таким чином, 2014 року я переїхала до Варшави і живу в Польщі донині. Думки про переїзд зрідка з’являються, але кардинально змінити своє життя знову – поки не готова.

У вересні цього року буде 7 років проживання в Польщі. Чи хотілося повернутися на батьківщину? Іноді дуже хочеться (через батьків і сестру з племінником). Та й коли повертаюся додому, все до болю знайоме, з багатьма людьми та місцями пов’язані приємні моменти, тому такі думки іноді закрадаються.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про українців у Польщі і про проблеми емігрантів

Згідно з польськими джерелами – 1 315 456 українців проживало тут у кінці 2020 року, але я впевнена, що нас набагато більше. Якщо шість років тому я зупиняла перехожих, які розмовляють російською або українською мовами, щоб поговорити, зараз же фактично всюди можна зустріти наших.

Найголовніша проблема – легалізуватися в Польщі. Можна довго розповідати про всі складнощі в отриманні документів.

Про медицину в Польщі: плюси та мінуси

Медицина в Польщі досить на високому рівні. Якщо ти працюєш легально і платиш внески з медичного страхування, які відраховуються працедавцем із твоєї зарплати – медицина безкоштовна. Немає різниці, яке в тебе громадянство, ти маєш таке ж право, як і громадянин Польщі. Найкраще те, що твоя страховка може охоплювати й інших членів сім’ї (дітей, чоловіка, а також батьків). Але існує кілька проблем:

терміни очікування, щоб потрапити до вузькопрофільного фахівця (іноді записують на прийом через рік);

стоматологія в Польщі в основному приватна;

під час пандемії коронавірусу в Польщі зробили онлайн-візит до лікаря;

багато записів до вузькопрофільних спеціалістів просто скасували;

обмеження за кількістю людей на території лікарні.

Про мінімальні зарплати в Польщі

Mінімaльнaя зapобітна плaтa в Пoльщі з 2021 року становить 2 800 злoтиx (20 839 грн) “брудними”. Згідно з Головним управлінням зі статистики Польщі, середня зарплата в лютому 2021 року була 5 568,82 злoтиx (41 444 грн) брутто (ця інформація оновлюється щомісяця).

Чи впливає на зарплату те, що ти емігрант? Я вважаю, що ні. Проте 2014 року я особисто зіткнулася з ситуацією, коли мені платили вдвічі менше, ніж поляку, хоча обсяг роботи був таким самим. Багато що залежить від самої людини, адже більшість воліють працювати “по-чорному” й отримувати більше, але абсолютно не думають про наслідки.

Ціни на продукти в Польщі

У середньому чек у магазині виходить 250-300 злотих (близько 2 тисяч грн) на тиждень. У Польщі високої якості м’ясні продукти, а ось з молочними – не все так просто. І, до речі, ціни різко пішли вгору, а з 1 січня 2021 року почав діяти податок на цукор. Новий закон запровадив додаткові оплати за кожен літр солодкого напою.

Пачка цукру – 2,49 зл (18,52 грн);

Хліб – 3,79 зл (28,19 грн);

750 гр м’яса – 11,19 зл (83,24 грн);

1 літр молока – 2,89 зл (21,50 грн);

Плюси та мінуси проживання в Польщі

Польща перебуває в складі ЄС, відповідно подорожувати набагато простіше, адже кордони умовні. І легше отримати візи в інші країни (на моєму рахунку понад 23 країни).

Законів у Польщі дотримуються частіше, ніж в Україні. І легко отримати відповіді на свої питання в державних установах, а не за допомогою приватних фірм. Наприклад, щоб отримати апостиль мого польського диплома, мені лише треба було зайти на офіційний сайт Міністерства закордонних справ, де крок за кроком описано всі дії різними мовами. Коли ж я хотіла пройти цю саму процедуру з українським дипломом, мені потрібно було звернутися в приватну контору, оскільки офіційну інформацію майже не реально було знайти.

Зовсім інше ставлення до екології, тварин і притулків для безхатніх тварин.

Про те, як отримати дозвіл на проживання в Польщі

Посвідку на проживання отримати реально, але не так уже й легко. Закон про іноземців чітко прописує свої вимоги, але кожна обласна міграційна служба додає зі свого боку додаткові умови. Останнім часом дуже посилили отримання ПНП, оскільки було багато випадків, коли люди отримували документи і їхали далі в інші країни ЄС. Не маючи польського походження, ПНП можна отримати лише через 5 років проживання й оплати податків, а громадянство – ще через 3 роки після постійної посвідки на проживання.

Популярні міфи про Польщу

Дуже часто я чую переконання, що якщо дитина народжена в Польщі, вона отримає польське громадянство. Це неправда! У цій країні діє право крові, а не право ґрунту. Тобто, якщо двоє батьків є громадянами України, дитина не отримає автоматично польське громадянство.

Або ж, наприклад, отримавши робочу “картку побиту” (ПНП), ти маєш право працювати в будь-якого польського роботодавця, а ще крутіше – в усіх країнах ЄС. Це абсурд і казка. У більшості випадків іноземець пов’язаний документально лише з тим роботодавцем, на підставі влаштування до якого він отримав документ. А змінюючи місце роботи, слід пройти всю процедуру працевлаштування й отримання ПНП з самого початку. У рідкісних випадках цього робити не потрібно, наприклад, якщо людина має польське походження, одружена з поляком, польський диплом тощо.

Про роботу емігрантів в Польщі

У нас з чоловіком уже понад 6 років – аудиторська компанія, хоча пробували себе в багатьох сферах бізнесу. Дуже складно працювати на себе: податки, оренди приміщень, зарплати працівникам, оплата рахунків, реклама і багато іншого. Більшість вважає, що круто мати фірму в Польщі – це неправда. Суворі закони, постійні перевірки та високі податки. Паралельно будуємо агротуристичний комплекс із тваринами. Але це тільки проєкт, який ще не приносить доходу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...