facebook

8 травня – День пам’яті та примирення: як Україна відзначає цю дату

 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Його було встановлено указом президента Петра Порошенка № 169/2015 від 24 березня 2015 року.

Як ідеться в документі, мета свята – вшанування подвигу українського народу та його внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні, а також вшанування всіх борців проти нацизму. OBOZREVATEL пропонує згадати історію цього дня і розповідає, як він проходить у 2021 році.

Як відзначає Україна

08:10 – уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова на своїй сторінці в Telegram зазначила, що 8 і 9 травня – дні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом і переосмислення подій війни та нагадала про агресію Росії.

“Наша країна знову розвінчує міфи держави, яка звідусіль нагадує про свій внесок у знищення нацизму, хоча сама перетворилася на країну-агресора. Пам’ять про ці історичні дні надихає нинішніх захисників на мужнє протистояння ворогу, а повага до Героїв об’єднує і робить нас непереможними перед обличчям будь-яких випробувань “, – написала вона.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

08:25 – П’ятий президент Петро Порошенко у Facebook підкреслив, що в Україні цей день проходить під uаслом “Ніколи зyову”.

“Хай незгасна людська пам’ять про колосальні багатомільйонні жертви Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл застереже світ від повторення цієї жахливої катастрофи. Бажаю всім українцям миру. Путін – капут! Слава Україні!” – написав він.

08:45 – У Національній поліції України у Telegram написали, що схиляють голови перед тими, хто віддав своє життя за нас.

“Бережімо сьогодення та пам‘ятаймо про минуле. Ніколи знову”, – сказано у повідомленні.

08:46 – У Державній службі з надзвичайних ситуацій наголосили, що 8 травня в Україні вшановують тих, хто дав життя наступним поколінням. “Пам’ятаємо. Перемагаємо!” – написали у пресслужбі ДСНС у

Історія Дня пам’яті та примирення

Рівно 76 років тому, 8 травня 1945-го, Антигітлерівська коаліція в Берліні ратифікувала “Акт про беззастережну капітуляцію” армії нацистської Німеччини.

Напередодні, 7 травня, у Реймсі, Франція, його підписав начальник Оперативного штабу Верховного головнокомандування збройних сил Німеччини генерал-полковник Альфред Йодль за дорученням президента цієї країни Карла Деніца.

З нагоди підписання переможного акта в багатьох населених пунктах Європи та США 8 травня 1945 року пройшли масштабні урочистості.

Саме 8 травня по всьому світу святкують перемогу над нацизмом. Так, до 60-річчя закінчення Другої світової війни Генасамблея ООН своєю резолюцією № 59/26 від 22 листопада 2004-го офіційно проголосила 8 та 9 травня Днями пам’яті та примирення, присвяченими жертвам цієї війни.

Країни колишнього СРСР в основному відзначають свято перемоги над нацизмом 9 травня – в річницю капітуляції Німеччини за московським часом.

В Україні з 2016 року 9 травня святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – згідно з ухваленим у межах декомунізації законом № 315-VIII “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у вересні 1939–1945 років”. Термін “Велика Вітчизняна війна” було усунено із законодавства.

Символ заходів, що проходять у ці дні, – червоний мак, своєрідна алюзія. З одного боку, він уособлює квітку, з іншого – кривавий слід від кулі. Публічне використання георгіївських стрічок в Україні з 2017 року заборонено законом № 2031-VІІІ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...