У Польщі катастрофічно бракує сезонних працівників з України

Трудова міграція має особливий вплив на сезонні роботи у будь-якій країні. А в умовах карантинних обмежень будь-які перешкоди мають катастрофічні наслідки в аграрному секторі.

Вже зараз фермерські господарства сусідньої Польщі почали відчувати гостру нестачу робочих рук. Адже вже за кілька днів, наприкінці травня, розпочнеться сезон зі збору ягід.

За інформацією аналітичного центру міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal, польські підприємці скаржаться, що половина їхнього врожаю може бути втрачена, якщо іноземці не повернуться до сезонної роботи. Незважаючи на те, що в Польщі через пандемію все-таки залишаються постійні робочі з України, це не вирішує проблему нестачі робочої сили в сільському господарстві, де характер робіт саме сезонний.

Під час сезону збору ягід фермерам у Польщі потрібно додатково біля ста тисяч сезонних працівників. Адже чимало поляків у цей час також прагнуть заробити більше, а тому їдуть на схожі роботи у країни Скандинавії чи Німеччину або Нідерланди. Натомість українці часто влаштовуються на сезон збирати фрукти, овочі, на переробку врожаю.

Схожі кадрові проблеми особливо після карантинних обмежень виникають у Польщі і в готельному та гастрономічному бізнесі. Зараз бракує офіціантів, барменів, покоївок, кухарів. Під час пандемії у цих галузях скорочували витрати, оптимізували кадри. Звільнені працівники знайшли місця праці в інших галузях.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За останніми даними GUS (Центрального статистичного управління Польщі), за рік в галузі готельно-ресторанного бізнесу ліквідували понад 24 тисячі робочих місць. А зараз кількість вакансій у цій галузі почала стрімко зростати.

Вже з середини травня у Польщі карантинні обмеження послаблюються, починається сезон канікул та відпусток, відновлюють роботу ресторани, кафе, готелі, яким бракує персоналу.

Христина

Recent Posts

Виплата пенсій за травень: Пенсійний фонд звернувся до українців із заявою

Що з грошима У ПФУ вже профінансували пенсії майже на 17 мільярдів гривень Пенсійний фонд…

4 години ago

Величезні штрафи та позбавлення прав: водіям озвучили одразу 14 причин – пам’ятайте та остерігайтесь

Побережіть свої гроші Згідно з чинним українським законодавством, водії можуть втратити права за скоєння 14…

4 години ago

“Несамовитий холод пре в ці області, прогнозом стривожені навіть синоптики”: де буде мороз у -10 градусів, снігопад і дощ?

В Україні очікується небезпечна для фермерства погода. Очікуються серйозні заморозки. Раніше експерти фіксували за історію…

9 години ago

Магнітні бурі, прогноз на три дні: чого очікувати від сонячної активності

Найближчими днями очікується підвищена сонячна активність. Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 6-8 травня 2024…

9 години ago

Вчитель обізвав сепаратистом учня-переселенця: подробиці скандалу

Викладач однієї зі столичних шкіл обізвав учня, який є переселенцем з Луганщини, сепаратистом – між…

10 години ago

Рашистські війська вже робили спроби захопити Сумщину

Рашистські війська вже робили спроби захопити Сумщину. Їм навіть це не вдалося. Але мешканці вирішили…

13 години ago