facebook

В Польщу переїжджає ще більше українців, ніж до пандемії

Імміграція в Польщу сповільнилася в 2020 році, але лише тимчасово.

Проблеми в сусідніх країнах призвели до того, що потік їхніх громадян в польські міста знову посилюється. Особливо помітний стрибок міграції з Білорусі. У цьому випадку значна частина припадає на кваліфікованих працівників IT сфери. Оскільки білоруські компанії переносять свої офіси в Польщу, пише УНІАН.

Очікується, що до кінця 2021 року в Польщу можуть переїхати більше 200 тисяч людей, пише Gazeta Wyborcza.

Торік 150 тисяч іноземців отримали дозволи на проживання на польській території. Це були тимчасові чи постійні документи. Крім того, частина людей жили в країні на правах резидента ЄС. Загалом, торік через коронавірус приплив іммігрантів в Польщу дещо сповільнився. Але вже зараз видно, що це було явище тимчасове.

«Якщо цього року дозволи на проживання в Польщі будуть видавати в такому ж темпі, як з січня до квітня, то за підсумками 2021−го в країну переїдуть 210 тисяч іноземців. З них 150 тисяч припаде на громадян України», − йдеться в статті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Як правило, імміграція має сезонний характер, влітку приїжджає більше людей, ніж взимку», − сказав заступник директора Польського економічного інституту і експерт з міграції й ринку праці Анджей Кубішяк.

Так відбувається тому, що багато мігрантів, перш ніж залишитися в Польщі на завжди, спочатку шукають сезонну роботу. А її найлегше знайти влітку: в туристичній, гастрономічній, будівельній, виробничій сфері чи на фермах. А після цього можна почати пошуки більш постійної роботи й подавати документи на проживання. Це означає, що прогнози щодо припливу іммігрантів можуть бути заниженими. І за підсумками 2021 року в Польщу переїде ще більше людей.

Білоруси тікають від Лукашенка

Тоді дані також говорили, що більшість громадян України приїжджають в Польщу саме працювати. Інші групи іноземців, наприклад китайці, частіше з’являлися на польській території заради навчання.

За перші 4 місяці 2021 року громадяни України отримали 50 тисяч дозволів на проживання. Другою найчисельнішою групою іммігрантів були білоруси (більше 5 тисяч дозволів), а третьою − громадяни Індії (2 тисячі). Якщо в темпах імміграції індійців за багато років нічого не змінилося, то у випадку громадян Білорусі спостерігається значний стрибок.

В 2019 році дозволи на проживання отримали близько 9 тисяч білорусів. В 2020−му через пандемію й протести проти режиму Олександра Лукашенка кількість заявок скоротилася до 8 тисяч. Цього д року, якщо поточна тенденція збережеться, білоруси отримають 15 тисяч дозволів на проживання в Польщі. Це буде означати фактичне подвоєння припливу білоруських іммігрантів у річному порівнянні.

«Економіки України і Білорусі в гіршій ситуації, ніж польська. Там рецесія глибша і вона ще більше виштовхує мігрантів в Польщу. Крім того, з їхньої точки зору, польський напрямок має багато переваг. Польща близько, процедури для мігрантів з цих країн сильно спрощені. А заробляють вони в 4−5 разів більше, ніж в Україні й приблизно в 2−2,5 рази більше, ніж в Білорусі», − сказав Кубішяк.

Він також підмітив, що багато іммігрантів повернулися в Україні під час першої хвилі пандемії коронавірусу. Але влітку вони повернулися. В 2021 році у Варшаві також помітили зростання імміграції з Росії й Грузії. У російському випадку не до кінця зрозуміло, з яких регіонів люди приїжджають в Польщу. Цілком можливо, що це жителі Калінінградської області або ж кавказьких автономій на зразок Чечні, де панує диктатор Рамзан Кадиров. На думку Кубішяка, приплив громадян Росії може бути також пов’язаних з обвалом російської економіки, яка сильно постраждала від падіння цін на нафту в 2020 році.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...