facebook

Єлеопомазання дає людині можливість отримати благодать Святого Духа, щоб перебороти хворобу

У 51-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ розкрив зміст другого із Таїнств зцілення – Єлеопомазання, або Соборування.

Це Таїнство для підтримки людини в її тілесній хворобі та стражданнях, Таїнство благодаті Святого Духа, який дає хворому силу побороти недугу і гідно пройти терпіння. Пропонуємо текстову версію і відеозапис цієї катехизи.

Христос воскрес!

Дорогі в Христі брати і сестри, продовжуємо нашу мандрівку, заглиблюючись у зміст, значення, а відтак плоди Таїнств Христової Церкви, які ми називаємо Таїнствами зцілення. Минулого разу ми роздумували над Святим Таїнством Покаяння (Сповіді), яке зцілює нашу душу, наше духовне життя, робить нас вільними від особистого гріха. Сьогодні ж запрошую вас відкрити для себе ще одне Таїнство зцілення, яке називається Святим Таїнством Єлеопомазання, або Соборування.

Знаємо, що Господь наш Ісус Христос, як Спаситель, прийшов для того, щоб зцілили всю людину – її душу і тіло. Тому ми називаємо Його Лікарем наших душ і тіл.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Часто читаємо у Святих Євангеліях, як Він, щоб проявити зцілення душі, оздоровлював тіло людини, бо тіло і душа становлять єдину людську особу. Наша тілесна сфера є невід’ємною частиною людського буття. Тіло є таїнством присутності людини в цьому видимому, матеріальному, створеному світі. Але знаємо, що внаслідок первородного гріха, коли людина перервала свій життєдайний стосунок із Господом Богом, вона стала підвладною хворобам, тілесним стражданням і смерті.

«Молитва віри спасе недужого, і Господь його підійме» (Послання ап. Якова)

Христос залишив Церкві окреме Таїнство для того, щоб дати людині можливість отримати тілесне зцілення від хвороби, певну полегшу у фізичних стражданнях, і навіть для того, щоб гідно підготуватися до смерті, до цього переходу від земного життя до дому Небесного Отця.

Свідчення того, що Святе Таїнство Єлеопомазання існувало від початків Христової Церкви, знаходимо у Соборному посланні апостола Якова. І ось що ми, зокрема, читаємо: «Страждає хтось між вами – хай молиться, радіє хтось – хай псалми співає. Нездужає хтось між вами – нехай покличе пресвітерів церковних, і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє. І молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме. Як він гріхи вчинив, вони йому простяться».

Це, можливо, найглибший і найкращий опис змісту та дару цього Таїнства, а відтак його плодів у душі і тілі хворої людини. Тож, можна сказати, що Єлеопомазання – це Таїнство помазання хворих.

Таїнство на полегшення страждань під час хвороби

Христова Церква вчить, що служителем цього Таїнства є священник. Спосіб його уділення – молитва і помазання окремих частин тіла хворого свяченою олією. Священник освячує олію перед уділенням Єлеопомазання.

Слід зауважити, що це Таїнство уділяється лише хворій людині і тільки один раз під час її недуги. Єлеопомазання не можна уділяти здоровим людям.

Але часом важка хвороба триває довго і може мати різні етапи прояву. Тому, коли стан людини погіршується, тобто настає інший етап навіть тієї самої хвороби, тоді Таїнство Єлеопомазання можна уділити цій людині ще раз.

За традицією, це Таїнство уділяли семеро священників (спільнота Церкви), тому його називають ще Соборуванням. Послання апостола Якова говорить про «пресвітерів церковних», тобто йдеться не про одного священнослужителя. Проте, щоб Єлеопомазання було більш доступним, його може уділяти один священник.

Єлеопомазання уділяється для зцілення душі і тіла людини, для того щоб полегшити її страждання під час фізичної хвороби. Тож ми маємо сьогодні наново відкрити для себе це Таїнство і не боятися його. Бо Єлеопомазання уділяють не тим, хто вмирає. Це Таїнство оздоровлює, дає людині можливість отримати благодать Святого Духа для того, щоб перебороти свою хворобу і гідно пройти шлях страждань, яких завдає ця хвороба. Тому ми заохочуємо рідних і близьких хворої людини, які бачать, що вона потребує цього Таїнства, і самих недужих користати з благодаті цього Таїнства.

Відмінність між Єлеопомазанням і молитвою Церкви за хворих

Слід розрізняти Святе Таїнство Єлеопомазання (Соборування) і молитву Церкви за хворих. Церква має багато видів молінь для оздоровлення хворих осіб. Ми часто їх проводимо в наших храмах – інколи збирається кілька священнослужителів, які читають молитви на оздоровлення хворих; часом вони помазують людей свяченою олією або олією, отриманою від святих мощів святих чи блаженних праведників нашої Церкви. Церква, як добра мати, супроводжує своїх дітей у їхній дорозі. Тому вона постійно здійснює моління над хворими. І коли проводяться такі молитви, ми заохочуємо вірян приходити і користати з цього дару, адже сьогодні є багато потреб у зціленні, у фізичному здоров’ї.

Молитву за зцілення можна проводити багато разів, і над особами, які, можливо, не мають важкої хвороби. До цієї молитви ми запрошуємо всіх. Натомість Святе Таїнство Єлеопомазання, як ми вже згадали, може уділятися тільки недужим особам один раз під час хвороби. Коли ця хвороба ускладнюється і стан людини погіршується, тоді можна ще раз просити священнослужителя про уділення цього Таїнства.

Нехай милосердний Господь поможе нам зцілити наші рани, душевні і тілесні. Бо зцілення – це не тільки покращення здоров’я. Зцілення означає повернення цілісності, того стану людини, у якому вона була колись покликана до життя своїм Творцем. Ту цілість руйнує гріх, а його наслідок потім проявляється у вигляді різних недуг, душевних і тілесних. Але Господь є нашим Цілителем. Він супроводжує нас у наших стражданнях, хворобах і подає нам цю ласку зцілення. Нехай Божа сила наповнить своєю благодаттю кожного з вас!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...