facebook

Як українцям «впарюють» звичайну олію за ціною елітного продукту

Вчимося відрізняти справді хороший продукт від вдалого маркетингу

Сьогодні на прилавках супермаркетів і магазинів можна знайти десятки варіантів соняшникової олії, на пляшках яких красуються різні написи. Наприклад: «Перший віджим», «Без консервантів і барвників», «З вітамінами А і Е», «Холодне пресування», «Пресована», «Виморожена» тощо.

Розповідаємо, що означають ці написи і на чому зупинити вибір.

Від якої олії краще відмовитися?

По-перше, відмовтеся від покупки, якщо олія у пляшці виглядає мутною. Це значить, що перед вами фальсифікат або ж продукт, який неправильно зберігали.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В соняшниковій олії допускається невеликий осад, в якому містяться фосфоліпіди, що омолоджують клітини організму.

По-друге, не вірте усім підряд написам.

Наприклад, маркуванню «Олія без консервантів і барвників» на пляшці з рафінованим продуктом довіряти не варто, оскільки в соняшникову олію і так ніхто консервантів додавати не стане – цей продукт в принципі не псується. Та й барвники в ній не розчиняються.

Напис «Перший віджим» – це просто хороший маркетинговий хід для привернення уваги споживачів. Звучить гарно і наче натякає, що цей продукт – вищого ґатунку, бо ж саме для цієї пляшки соняшникове насіння чавили вперше????????

Розкриваємо секрет: нерафінована соняшникова олія завжди видобувається з насіння за допомогою першого віджиму. Тоді як рафіновану створюють шляхом екстракції рослинної олії з використанням хімічних сумішей.

Немає нічого дивного і в тому, що соняшникова олія «містить вітаміни А і Е» – у нерафінованому продукті вони присутні завжди.

Маркування «виморожена» означає, що перед вами нерафінована соняшникова олія, яку піддавали процедурі виморожування. В результаті виходить та ж сама корисна і смачна олія, але з менш вираженим запахом.

‼️А от напис «Холодне пресування» – насправді дуже важливе маркування. Це означає, що олію отримали при низьких температурах, тому в ній збереглася максимальна кількість корисних речовин.

Яку олію вибрати в крамниці?
Завжди купуйте соняшникову олію, яка в магазині зберігається у темному місці. Пам’ятайте, що чим темніша вітрина, тим краще зберігається продукт.

Не полінуйтеся дістати пляшку з далекого ряду, під стінкою. Яскраве світло, в тому числі і штучне, псує якість як нерафінованої, так і рафінованої олії.

Намагайтеся купувати максимально свіжу олію, оскільки чим менше часу лишається до закінчення терміну придатності, тим вище буде показник перекисного числа. А це значить, що олія гірчитиме.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...