facebook

На тобі, небоже, що мені негоже – Голубовська про ліки проти COVID-19, передані Україні зі США

Лікарські препарати Bamlanivimab і Etesevimab, партію яких Україні передали зі США, неефективні проти найнебезпечніших штамів коронавірусної інфекції.

Про це УНН заявила 8 вересня докторка медичних наук, українська лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.
“Ось ці моноклональні антитіла практично не працюють на штами, що викликають занепокоєння. Тому, за останніми рекомендаціями США, їхній Інститут національного здоров’я – вони не рекомендують використовувати Bamlanivimab, оскільки у США циркулюють такі штами, а це і штам “Дельта”. Ось тому виникає велике питання в застосуванні. Виходить, що “на тобі, небоже, що мені негоже”. І ми вже до цього повинні звикнути, звикаємо до цього, що нам дають те, що іншим уже не треба”, – сказала вона.

Інфекціоністка підкреслила, що “жодної панацеї, жодних диво-ліків для лікування від коронавірусної інфекції у світі, на жаль, немає”.

“Друге. Усі ці препарати повинні бути використані на амбулаторному етапі. Це найважливіше і найбільш принципове, що треба розуміти. Якщо ці препарати призначати пацієнтам у пізню стадію хвороби, починаючи з другого тижня в імунопатологічну фазу, найтяжчу, то тим самим можна навпаки посилити тяжкість перебігу захворювання”, – пояснила Голубовська.

За її словами, Bamlanivimab і Etesevimab годяться пацієнтам із легким та середнім перебігом хвороби з підозрами, що стан пацієнта надалі може погіршиться.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Лікар повинен визначати рівень ризику і вчасно втручатися, буквально через кілька днів від початку захворювання”, – підкреслила інфекціоністка.

Вона розповіла, що доправлені зі США препарати вводять внутрішньовенно, у Сполучених Штатах було створено спеціальні пункти для введення препаратів амбулаторним хворим, водночас пацієнти шикувалися в черги для їх введення.

Bamlanivimab, за інформацією Голубовської, потребує особливих умов зберігання і необхідності створити умови для оперативної допомоги в разі можливих алергічних реакцій.

Контекст:
60 тис. флаконів інноваційних препаратів Bamlanivimab і Etesevimab загальною вартістю $20 млн прибули в Україну 4 вересня. У посольстві США в Києві розповіли, що вантаж мають розмитнити і розвезти у 24 області України.

Спеціальних ліків проти COVID-19 поки не існує, зараз під час цього захворювання проводять переважно симптоматичне лікування. Проміжні результати найбільшого у світі дослідження препаратів для лікування COVID-19, яке координує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), засвідчили, що препарати ремдесивір, гідроксихлорохін, інтерферон і лопінавір виявилися неефективними для лікування коронавірусу. У ВООЗ заявляли, що єдиним терапевтичним засобом, який продемонстрував свою ефективність проти COVID-19 для пацієнтів із тяжкою формою хвороби, є кортикостероїд дексаметазон.

В Україні станом на 8 вересня підтвердили 2,3 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 54,1 тис. пацієнтів із COVID-19.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...