facebook

В українців за борги по «комуналці» можуть відсудити машину і квартиру

В Україні діє спрощена система стягнення боргів. Будь який ЖЕК може подати в суд на боржника, після чого рішення буде винесено протягом трьох днів.

04162335_04162229_1440155247_194230_large

За підсумками року рівень розрахунку населення досяг 92,3%, найгірше платять за опалення і гарячу воду (рівень розрахунку на рівні 86,4%), – повідомляє Domik.ua.

За борги забрали квартиру

Як розповідає юрист Олександр Плохотник, в Україні діє спрощена система стягнення боргів. Будь який ЖЕК може подати в суд на боржника, після чого рішення буде винесено протягом трьох днів. Судовий наказ про стягнення майна видається без судового засідання та без виклику сторін. Тобто боржник, у якого, наприклад,збираються заарештувати машину, дізнається про це тільки після того, як будинок нагрянуть судові пристави.

Кілька днів тому в Україні на державному аукціоні продали квартиру в Луцьку. Власники житла не оплачували «комуналку» багато років, у зв’язку з чим суд ухвалив рішення заарештувати житло. За законом, відзначає Олександр Плохотник, стягнути з боржника можна «комуналку» за три роки. Квартиру продали приблизно за 450 тисяч гривень, 50 тисяч гривень забере «ЖЕК», а решту суму віддадуть власникам проданої квартири.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Заарештувати єдину нерухомість або землю у боржника можна тільки в тому разі, якщо борг перевищує розмір десяти мінімальних заробітних плат. З 1 травня мінімальну зарплату підвищили, отже, щоб заарештувати житло, борг повинен бути не менше 14 500 гривень», – розповідає Олександр Плохотник.

Юрист пояснює, на його практиці випадків продажу квартири в рахунок боргів не було, проте така ймовірність є завжди. Навіть після того, як суд ухвалив рішення заарештувати житло, за словами Олександра Плохотника, ще можна поборотися за свою квартиру.

«Після рішення суду буде десять діб на оскарження. Тоді вже засідання буде проходити із запрошенням сторін. Завжди можна попросити реструктуризувати борг, почати його поетапно виплачувати. Ризик втратити квартиру є, скажімо так, найбільш несвідомих громадян», – пояснює юрист.

Як повідомили в запорізькому концерні «Міські тепломережі» з боржниками за гарячу воду і опалення юристи підприємства борються регулярно. Наприклад, 4 травня в одного з боржників вилучили автомобіль ВАЗ 2107: борг запорожець погасив вже на наступний день.

12 травня, також за борги по «комуналці», «Міські тепломережі» відсудили у свого боржника телевізор, пилосос, мікрохвильову піч, колонки. Все це майно буде продано на державному аукціоні, гроші підуть на погашення боргів.

Як продають арештоване майно

На сайті системи електронних торгів арештованого майна на аукціоні можна придбати нерухомість, транспорт, техніку і навіть канцелярські товари. Все це «добро» вилучили у власників в рахунок боргу.

Приміром, на даний момент на аукціоні можна придбати єгипетські кальяни (450 штук по 480 гривень за кожен). При цьому приблизно такі ж кальяни в інтернет-магазинах можна купити за 700 гривень за штуку.

publication_246161_img367166200319330ed387898e1c2273e4_620x0

Також на державному аукціоні можна придбати цілу бібліотеку всього за тисячу гривень. За кілька років з молотка державного аукціону пішли сотні квартир, серед яких скромне житло в Дніпропетровську за 400 тисяч гривень, і чотирикімнатна столична квартира на Хрещатику за 15 мільйонів гривень.publication_246161_img51c345da55bc40f15026e2dd8cbde39f_620x0

Юрист пояснює, найчастіше майно стягують в рахунок боргів за кредитом, однак майно також конфіскувати у разі, якщо воно потрапило в Україну з порушенням митного законодавства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...