facebook

Україні на зиму не вистачає 4 млрд куб. газу – ЗМІ

За сьогоднішніми цінами на закупівлю відсутнього газу потрібно близько 120 мільярдів гривень, їх Нафтогаз не має.

Для проходження опалювального сезону Україні необхідно закупити ще 4 млрд кубометрів газу, пише Економічна правда в понеділок, 4 жовтня.

Водночас видання відзначає, що на закупівлю газу Нафтогаз отримає 51 млрд грн компенсації за втрату контролю над газотранспортною системою, 48 млрд грн з них буде виплачено Оператором ГТС.

Відзначається, що на опалювальний сезон потрібно близько 19 млрд кубометрів газу, але Україна має тільки 15 млрд, ще 4 млрд потрібно докупити.

“Минулого тижня спотова ціна на газ перевищила 1 100 доларів (30 тис. грн) за тисячу куб. м, що в перерахунку на 4 млрд куб. м становить більш як 120 млрд грн. Швидше за все, грошей знадобиться менше, тому що 30 тис. грн за тисячу куб. м – це спекулятивна ціна, викликана низькими запасами газу в Європі. Втім, навіть якщо котирування в кілька разів скоротяться, на купівлю 4 млрд куб. м палива Нафтогаз має витратити десятки мільярдів гривень”, – ідеться в статті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нагадаємо, минулого тижня Кабмін затвердив угоду, за якою Оператор ГТС України виплатить Нафтогазу 48 млрд грн.

“До сих пір планувалося, що цю суму Оператор виплачуватиме рівними частинами, по 9,6 млрд грн протягом 5 років. Зараз концепція передбачає виплату 48 млрд грн у 2021 році”, – відзначає видання.

Але ОГТСУ зараз має тільки 30 млрд грн, решту грошей, швидше за все, доведеться позичати.

Відзначимо, Україна зупинила закачування газу в сховища, вона накопичила близько 18,9 млрд кубометрів, але частина цього газу належить іноземним трейдерам.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...