facebook

Без вакцинації повторне зараження COVID-19 можливо вже за три місяці – дослідження

Протягом усієї пандемії COVID-19 існувало багато неясностей щодо того, як довго зберігається імунітет після того, як невакцинована людина інфікована SARS-CoV-2. Тепер у групи вчених під керівництвом викладачів Єльської школи громадської охорони здоров’я і Університету Північної Кароліни в Шарлотті є відповідь: надійний захист після природного зараження недовговічний.

Дослідження, опубліковане в журналі The Lancet Microbe, є першим, в якому визначена ймовірність повторного зараження після природного зараження і без вакцинації.

Повторне зараження реально
Джеффрі Таунсенд, професор біостатистики Elihu Єльської школи громадської охорони здоров’я і провідний автор дослідження відзначив, що ймовірність другого зараження SARS-CoV-2 можлива вже через дуже короткий проміжок часу після того, людина перехворіла коронавірусною інфекцією.

“Реінфекція може статися через три місяці або менше. Отже, ті, хто був інфікований природним шляхом, повинні пройти вакцинацію. Одна тільки попередня інфекція може запропонувати дуже невеликий довгостроковий захист від наступних інфекцій”, – сказав Джеффрі Таунсенд.

Таунсенд і його команда проаналізували відомі реінфекції й імунологічні дані від близьких вірусних родичів SARS-CoV-2, що викликають “звичайну застуду”, а також імунологічні дані по SARS-CoV-1 і близькосхідного респіраторного синдрому. Використовуючи еволюційні принципи, команда змогла змоделювати ризик повторного зараження COVID-19 з плином часу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами дослідників, повторні інфекції можуть відбуватися і мали місце навіть незабаром після одужання.

Вплив штамів
За словами вчених, повторне зараження стає все більш поширеними в міру ослаблення імунітету і появи нових варіантів SARS-CoV-2.

“Ми схильні думати про імунітет як про щось захисне або невразливе. Наше дослідження попереджає, що замість цього ми повинні більше зосередитися на ризикові повторного зараження з плином часу. У міру появи нових варіантів попередні імунні реакції стають менш ефективними в боротьбі з вірусом. Ті, хто заразилися природним шляхом на початку пандемії, з більшою ймовірністю знову заразяться в найближчому майбутньому “, – сказав Алекс Дорнбург, доцент кафедри біоінформатики та геноміки в Університеті Північної Кароліни, який керувала дослідженням.

Модель, заснована на даних, показує разючу подібність з ризиками повторного зараження в часі між SARS-CoV-2 і ендемічними коронавірусами.

“Як і при звичайній застуді, з року в рік ви можете повторно заразитися одним і тим же вірусом. Різниця в тому, що під час цієї пандемії COVID-19 виявився набагато більш смертоносним. Відмінною рисою сучасного світу стане поява нових загроз здоров’ю людини”, – сказав Таунсенд.

Еволюційна біологія, яка дала теоретичне підґрунтя для цього аналізу, традиційно вважається історичною дисципліною.

“Однак наші результати підкреслюють його важливу роль в інформуванні прийняття рішень і являють собою важливий крок на шляху до надійного знання наших перспектив стійкості до повторного зараження SARS-CoV-2”, – сказав він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...