facebook

Медсестрам та медбратам в Україні хочуть дозволити вакцинувати людей без участі лікаря

Йдеться про медичних працівників, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство». Нині вони без участі лікаря робити щеплення не можуть.
У МОЗ зазначають що така практика поширена у світі і дозволить розвантажити медперсонал. Зазначають, що відповідні зміни до наказу від 2011 року вже підготували й нині їх оприлюднили для громадського обговорення.

Водночас зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря. У МОЗ наголошують, що це особливо актуально в період пандемії COVID-19 та сезон грипу, коли завантаженість медперсоналу дуже висока.

До здійснення щеплень будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з проведення щеплень і навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо).

Також за пацієнтом залишатиметься право вибору — погодитися на консультацію та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися все ж до нього.

Водночас у МОЗ визначили перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...