facebook

Доставка газу в Україні може подорожчати до чотирьох разів: скільки заплатимо в опалювальний сезон

В Україні облгази на своїх сайтах опублікували пропозиції підвищити тарифи на доставку газу у 2-4 рази. Ініціативу після обговорення має ще затвердити профільна комісія (НКРЕКП). Проте “Нафтогаз”, не дочекавшись висновків регулятора, поспішив заявити, що очікуване різке зростання цін – фейк. Хоча сама компанія не має жодного стосунку до облгазів. У комісії погоджуються: зростання цін буде, але, ймовірно, не настільки значне, як того хочуть облгази.

В Україні облгази на своїх сайтах опублікували пропозиції підвищити тарифи на доставку газу у 2-4 рази. Ініціативу після обговорення має ще затвердити профільна комісія (НКРЕКП). Проте “Нафтогаз”, не дочекавшись висновків регулятора, поспішив заявити, що очікуване різке зростання цін – фейк. Хоча сама компанія не має жодного стосунку до облгазів. У комісії погоджуються: зростання цін буде, але, ймовірно, не настільки значне, як того хочуть облгази.

Як можуть перерахувати абонплату та скільки доведеться заплатити в опалювальному сезоні, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з абонплатою на газ?
Передумови збільшення тарифів на розподіл є, але цього можна уникнути способом регулювання цін на газ для облгазів. Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пояснив OBOZREVATEL: вартість розподілу приблизно на 40% складається із вартості технічного газу, який потрібен облгазам для надання послуги. І цей газ вони беруть у “Нафтогазу”.

“Я так розумію, що НАК “Нафтогаз” продає їм цей газ за комерційною вартістю. Тобто не за 7,96 грн, не за 7,42 грн, а, ймовірно, як на ринку – за 35-40 грн”. Коли у тебе в собівартості газ закладений на рівні 5-7 грн, а тобі продають його в 6 разів дорожче – ти змушений піднімати вартість послуг”, – каже експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами Попенка, незважаючи на часом неприйнятну поведінку облгазів зі споживачами в регіонах, у цій ситуації вони виконують норму закону, яка прописана у Кодексі газорозподільних систем. Згідно з ним, нарахування вартості йде за формулою, в якій одним із компонентів є вартість технічного газу.

У “Нафтогазі” заявили, що готові постачати блакитне паливо облгазам за вигідною ціною. “У нас є певний провал і невідповідність європейським правилам на ринку – облгази фактично не мають постачальника, немає балансування відповідних відборів облгазів. “Нафтогаз” готовий і тут довести свою роль лідера у формуванні справжнього ринку”, – повідомили в пресслужбі компанії.

Зазначимо, облгази на своїх офіційних сайтах уже опублікували документи, які пропонують обговорити нові ціни. Компанії пояснили, що через зростання видатків, підвищення зарплат тощо вони змушені також піднімати свої тарифи. Деякі з них пропонують підняти ціни у два-чотири рази.Хто і як хоче переглянути ціни:

Луганськгаз – з 1,55 до 8,41 грн;

Уманьгаз – з 1,78 до 8,91 грн;

Одесагаз – з 0,84 до 4,52 грн;

Київгаз – з 0,31 до 0,83 грн;

Київоблгаз – з 1,45 до 3,38 грн.

А от членкиня НКРЕКП (встановлюють тарифи облгазам) Ольга Бабій пояснила: це лише попередні розрахунки, які ніхто не затверджував. І якщо подорожчання буде, то не таким значним. “Вони беруть планований обсяг розподілу та всі свої витрати, пов’язані з розподілом. Витрати поділяють на обсяг і розраховують тариф. Цей розрахунок виносять на попереднє обговорення”, – зазначає вона.

Як зміниться вартість опалення?
А ось тут ситуація стабільніша. Станом на початок листопада жоден постачальник тепла тарифу не підвищив, хоча причини для цього були і є – у тарифах закладено ціну на газ близько 5 грн за куб, тоді як зараз вони платять 16,8 грн за кожний кубометр.

У ситуацію втрутився Офіс президента Володимира Зеленського, тоді як Кабмін Дениса Шмигаля фактично не діяв. У результаті підписали меморандум про наміри не переглядати ціни, міста частково компенсували витрати на збиткову роботу підприємств.

Вдалося домовитись і з постачальниками газу. Вони отримали від “Нафтогазу” блакитне паливо за ціною 7,42 грн за куб, українцям продають його вже майже за 8 грн. Наприклад, зараз постачальник “Запоріжгаз збут” продає блакитне паливо за 7,99 грн за кубометр, а доставка цього куба коштує 1,1 грн.

У листопаді 2020-го кубометр коштував 8,96 грн, а доставка обходилася в 0,76 грн. Тобто в результаті з доставкою кубометр був минулого року на 63 копійки дорожчим. Загалом витрати на тепло не зміняться.

Наступний опалювальний сезон може принести свої сюрпризи. Кабмін разом із “Нафтогазом” фактично не забезпечили купівлю газу у великих обсягах до стрибка цін. І тепер, якщо зима буде холодною, цілком імовірно, що накопичених у сховищах запасів не вистачить. І тоді газ доведеться купувати на ринку за величезними цінами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...