facebook

Димитрієвська батьківська субота: дата та головні традиції

6 листопада – особливий день у православних християн – Димитріївська батьківська субота. Realist.online зібрав головну інформацію про цей день.

Дата Батьківської суботи
Померлих у церкві згадують щосуботи – напередодні неділі, дня, коли воскрес Ісус Христос. Проте деякі суботи мають особливе значення – батьківські суботи.

Димитрієвська батьківська субота – найближча субота перед днем пам’яті св. великомученика Димитрія Солунського, 8 листопада. Він був комендантом грецького міста Солуні (чи Фессалонік). Димитрія стратили за сповідання християнства у 306 році.

Традиції Димитрієвської суботи
У день Димитріївської суботи поминають усіх воїнів, які загинули за батьківщину. Також моляться за всіх тих, хто раптово помер і не отримав напуття у життя вічне молитвами святої Церкви. Крім того, звичайно, моляться за всіх померлих родичів та близьких людей.

Можна відвідати службу в храмі – вона проходить у п’ятницю ввечері (грецькою – “парастас”) і в суботу вранці – заупокійна літургія і після неї спільна панахида. Віруючі до церкви приносять продукти: хліб, печиво, цукерки, фрукти, овочі, крупи, олію, які залишають на кануні – спеціальному столику біля розп’яття.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Можна помолитись і вдома, особливо в умовах пандемії. Головне, щоби молитва була щирою. Вважається, що померлі вже не можуть молитися за себе, і тільки живі близькі можуть допомогти змінити їхню посмертну долю. Можна просити Господа пробачити близькій людині її гріхи, помилувати її і подарувати життя вічне. Молитва допомагає душі покійного, водночас сприятливо впливає і на того, хто молиться за спасіння душі іншої людини.

“Всякий гріх, зроблений ним словом, чи ділом, чи помислом, як добрий і людинолюбний Бог, пробач”, – йдеться у молитві.

У батьківську суботу віруючі ходять на цвинтар, щоб відвідати своїх близьких. Після цього вдома у родинному колі проводять поминальну трапезу.

Також цього дня вітається допомога нужденним, благодійність. Відмовляти у такій допомозі у батьківську суботу не прийнято.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...