facebook

У Чернівцях видалили метровий тромб жінці, яка перехворіла на COVID. Фото

Тотальний тромбоз кінцівок часто спостерігається у пацієнтів, які перенесли коронавірус, зазначають медики.
У Чернівцях пацієнтці, яка перехворіла на COVID-19, видалили з ноги тромб завдовжки більше метра. Про це повідомляє Чернівецька обласна клінічна лікарня у суботу, 6 листопада.

“Судинні хірурги ОКЛ видалили з ноги постковідної пацієнтки тромб довше метра. Як зазначають медики, явище тотального тромбозу рук або ніг часто спостерігається у пацієнтів, які перенесли COVID-19”, – сказано в повідомленні.

Операцію з видалення тромбів із судин провели 4 листопада.

“Особливістю цього оперативного втручання стала кількість тромботичних мас, які лікарі вилучили з артерій пацієнтки через невеликий розріз, довжиною до 1,5 см. Зокрема, в ході операції судинні хірурги видалили з живота та артерій лівої ноги хворий тромб завдовжки більше одного метра”, – пояснили у лікарні.

Утворення перекривало здухвинну, стегнову, підколінну та гомілкові артерії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Пацієнтку доставили до обласної лікарні автомобілем швидкої медичної допомоги напередодні зі скаргами на біль у лівій нозі та її оніміння, а також із показниками АТ 200/100 мм рт. ст. З анамнезу відомо, що такий стан хворої супроводжувався протягом 4-5 днів, а попередньо вона перехворіла на COVID-19. Після відповідного дообстеження було прийнято рішення про термінове оперативне втручання, адже у разі ненадання своєчасної медичної допомоги існував ризик втратити ногу. Операція пройшла успішно і зараз стан пацієнтки стабільний”, – заявила судинний хірург Юлія Пшиборовська.

Як пояснили медики, артеріальний чи венозний тромбоз на фоні COVID-19 – часте явище. Воно спостерігається як під час хвороби, так і у постковідний період. У цьому патологія протікає досить нестандартно – судини ніг чи рук тромбуються повністю, тобто настає тотальний тромбоз. Важливо своєчасно звернутися по медичну допомогу.

Першими симптомами тромбозу є оніміння руки або ноги частково або повністю, відчуття мурах у ураженій кінцівці, гострий біль, який важко зняти знеболюючими засобами. У жодному разі не можна займатися самолікуванням, а потрібно негайно звернутися до лікаря.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...