facebook

Відпочинок – святе. У Франції запрацював закон, який забороняє турбувати у неробочі години

Головна мета запровадження закону – подолати негативні наслідки для здоров‘я і приватного життя людей.

51be10d9d8c2e260d27376beead8d456

У Франції набрав чинності закон, що дозволяє працівникам ігнорувати електронне листування по роботі у неробочі години.

Як пише The Guardian, мета запровадження закону – подолати негативні наслідки для здоров‘я і приватного життя людей, які “завжди на зв‘язку” і не можуть розслабитись навіть після роботи, на вихідних чи у відпустці.

Технологічний розвиток сприяв тому, що межа між офісними і вільними годинами практично стерлася, хоча офіційно у Франції один з найкоротших у Європі робочих тижнів – 35 годин.

Опитування компанії Eléas продемонструвало, що 60% працівників виступали за ухвалення закону про регулювання комунікацій по роботі. У тому ж опитуванні з‘ясувалося, що 37% працівників залишаються “на зв‘язку” і поза робочих годин.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цей закон, що став частиною пакету непопулярних реформ, запропонованих урядом, – єдиний, що не спричинив протести працівників.

Згідно з ним, кожна компанія, де працює 50 і більше людей, має вжити заходів для регулювання комунікацій, щоби забезпечити справедливий баланс між роботою та відпочинком.

Щоправда, критики кажуть, що у законі не прописані потенційні штрафи чи інші заходи покарання компаній, які не втілюватимуть його у життя.

Французи – не перші, хто вдається до подібного кроку. Наприклад, схожі системи існують у Німеччині на рівні різних компаній.

Так, у компанії “Фольксваген” внутрішні сервери припиняють приймати повідомлення на адресу працівника за півгодини після того, як офіційно завершується його робочий день.

Вони знову вмикаються за півгодини до початку наступної зміни. Тобто навіть якщо начальник захоче “дістати” підлеглого після роботи чи у вихідний, йому це не дозволить “розумний” сервер.

Print

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...