facebook

Ціна перемоги: скільки Україна заплатить за Євробачення-2017

Після феєричної перемоги Джамали на конкурсі “Євробачення” у Швеції Україна готується приймати конкурсантів у 2017 році.

4F6C6CE5-F4E3-415B-8961-0252E7BB31DE_mw1024_s_n

Приймаючою стороною Україна буде через 12 років після першого досвіду в ролі країни-господині.

У 2005 році Київ проводив ювілейний, 50-й конкурс після тріумфального виступу Руслани з піснею Wild Dances.

Організація форуму – задоволення не з дешевих. Втім, його організатори часто виправдовують збитки майбутніми вигодами, наприклад, від оновлення інфраструктури або підвищення міжнародної значимості міста.

Як правило, після проведення подібних заходів приймаючі міста стають більш впізнаваними, а загальний потік туристів збільшується.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Саме тому після перемоги Джамали відразу п’ять мерів включилися в боротьбу за проведення головного музичного конкурсу Старого Світу в своїх містах.

Яке місто прийме “Євробачення-2017”, скільки грошей організатори витратять на проведення конкурсу та з яких коштів Україна планує профінансувати настільки масштабний захід?

Дороге задоволення

У 2005 році, після перемоги Руслани у Туреччині, Україна вже приймала у себе головний музичний конкурс Старого Світу.

Тоді на проведення конкурсу було виділено майже 70 млн грн, а за неофіційними даними було витрачено до 30 млн дол. Втім, у фінансовому плані “Євробачення-2005” складно назвати рекордним. У трійку найбільш марнотратних країн-господинь входять Росія, Азербайджан і Данія.

Витрати на організацію шоу в Росії в 2009 році склали близько 44 млн дол. Значна частина грошей пішла на будівництво найбільшої в історії конкурсу сцени, яка важила 450 тонн, ширина склала 100 метрів.

Азербайджан витратив 46 млн дол. Ця сума не включає вартість “Бакинського кришталевого залу”, побудованого спеціально для “Євробачення”. Арена обійшлася організаторам в 130 млн дол.

За даними організації “Громадська асоціація сприяння вільній економіці”, загальна вартість “Євробачення” в Азербайджані, включаючи інфраструктурні проекти, досягла 800 млн дол.

Однак наймарнотратнішою господинею форуму стала Данія. Там планували витратити 15 млн дол, але підсумкові витрати виявилися в чотири рази вищими. Найбільше грошей було витрачено на реконструкцію колишнього суднобудівного комплексу B&W Hallerne, в якому проводився конкурс.

Шведи ж вирішили не розкидатися грошима. Сума витрат на проведення “Євробачення-2016” ще не оголошена, але організатори поставили собі завдання витратити на конкурс не більше 15,5 млн дол.

Хто прийме “Євробачення”

Після перемоги Джамали відразу п’ять мерів заявили про готовність своїх міст прийняти міжнародний конкурс поп-виконавців.

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що “Євробачення-2017” прийме столиця, і назвав одним з можливих майданчиків НСК “Олімпійський”. “Київ вдруге прийматиме “Євробачення”, і ми зробимо все, щоб провести конкурс на найвищому рівні”, – сказав Кличко.

У свою чергу міський голова Одеси Геннадій Труханов запропонував провести “Євробачення-2017” в його місті.

“Майданчиком, гідним проведення такого престижного конкурсу, цілком може стати наша Одеса – багатонаціональне, красиве, європейське місто з багатою історією та культурними традиціями! Сподіваюся, так воно і буде!” – написав він.

Львів також включився в боротьбу за “Євробачення”.

“Ми завжди готові провести все на найвищому рівні. Ми це показали, коли приймали чемпіонат Європи з футболу… Ми маємо якісну інфраструктуру, достатню кількість готелів та закладів харчування”, – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Міський голова Дніпропетровська Борис Філатов теж знайшов кілька причин, щоб провести “Євробачення” в його місті.

“Російськомовне місто, що зупинило “русский мир”. “Південна столиця” Російської імперії, яка заколотила в труну “новоросію”. Серце козацького краю. Місто з єврейською душею. Новий дім для 76 тис. переселенців з українського Донбасу.

Батьківщина добровольчого руху. Найсильніші і найбільші національні громади. Розвинена інфраструктура. Це лише декілька причин провести “Євробачення” в Дніпропетровську”, – написав він у Facebook.

Херсон став п’ятим містом з тих, що побажали провести “Євробачення” в 2017 році.

“Для нашого прикордонного міста це стало б величезним стимулом для розвитку, залучення інвестицій, та й політично це актуально. Ми вже довели, що Херсон – це Україна. А це стало б шансом довести, що Херсон – це Європа”, – заявив міський голова Володимир Миколаєнко.

Радник міського голови Києва Дмитро Білоцерківець зазначив, що столиця готова максимально швидко організувати підготовку до “Євробачення”.

“Це рішення має бути ініційовано міністерством культури, винесено на Кабмін і підтверджене організаторами “Євробачення”. Основне завдання – сформувати урядовий оргкомітет і визначитися з містом”, – додав він.

У свою чергу радник міністра інфраструктури Яніка Мерило сподівається, що “Євробачення” пройде не в Києві, а в одному з регіональних центрів. “Це дозволить прорекламувати й інші гарні міста, просунути туризм, створити робочі місця”, – написала вона на своїй Facebook-сторінці.

Гроші знайдуться

За словами міністра культури Євгена Ніщука, на проведення наступного пісенного конкурсу кошти з держбюджету залучатися не будуть. Україна, сказав чиновник, буде розраховувати на європейських інвесторів.

На підтримку іноземців розраховує і Мінфін. “Для України “Євробачення” важливе не тільки з точки зору культурної дипломатії, але з точки зору реалізації інноваційних проектів у регіонах”, – відповіли ЕП у відомстві.

Наступним кроком після вибору приймаючого міста має бути “складення якісного бізнес-плану, залучення грантів та інвестицій”.

“Разом з профільними міністерствами та владою обраного міста ми ініціюємо створення робочої групи, яка координуватиме підготовку до конкурсу та займеться залученням донорської допомоги”, – повідомили в Мінфіні.

Яким же має стати бюджет заходу?

“Для початку треба побачити критерії, а потім можна буде порахувати, які потрібні поліпшення інфраструктури”, – сказав Білоцерківець. Він нагадав, що на організацію конкурсу у Стокгольмі було виділено 12-15 млн євро, при цьому інфраструктуру міста поліпшили приблизно на 100 млн євро.

Мерило вважає, що більшу частину витрат на проведення конкурсу можна покрити за рахунок продажу квитків та спонсорських коштів.

“У вихідні звучали голоси, чи будуть гроші на організацію “Євробачення”. “Євробачення” – це не просто крутий захід, це реклама країни і розвиток туризму, нові інвестиції та робочі місця”, – зазначила вона.

За словами радника міністра, бюджет конкурсу “порівняно з тим, що неефективно витрачається, не такий вже високий”. “Оплата країн за участь, підтримка організаторів і прибуток від продажу квитків можуть покрити 75% витрат. Впевнена, що гроші знайдуться”, – підсумувала Мерило.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...