facebook

Нові тарифи, зарплати та ціни: що чекає на українців з 1 січня

З настанням нового, 2022 року, у житті українців відбудеться чимало змін, які підготували громадянам уряд та законодавці. Нові тарифи, соціальні виплати, нові правила ведення бізнесу та багато іншого. Що набуде чинності з 1 січня 2022 року та яким чином законодавчі нововведення змінять життя простих українців, розбирався “Апостроф”.

Прийняті владою зміни, сподобаються не всім

Апарати для ФОП
У перший же день нового року набирає чинності закон, який зобов’язує малий бізнес використовувати касові апарати під час будь-яких розрахункових операцій.

Насправді ця норма мала запрацювати ще з 1 січня 2021 року, проте наприкінці 2020 року нардепи відстрочили обов’язкове використання касових апаратів на рік. Тоді послалися на епідемію коронавірусу, мовляв, малому бізнесу і так довелося “не солодко”.

У грудні цього року підприємці знову виходили на численні мітинги під стінами парламенту, з вимогою нової відстрочки, але цього разу депутати залишилися непохитними.

За даними Державної фіскальної служби, в країні близько 1,5 млн підприємців працюють за спрощеною системою оподаткування. З них близько 150 тисяч мають використовувати касові апарати, при тому, що 50 тис підприємців їх вже встановили.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо ж ФОП ігноруватиме вимоги закону, то йому загрожує штраф: на перший раз 100% від суми чека “сірої” операції, і 150% від суми чека всі наступні рази.

Зростання соціальних виплат
У 2022 році уряд запланував велику індексацію пенсій. Так, уже з 1 січня перерахують пенсії ліквідаторів Чорнобильської катастрофи з інвалідністю.

Рівень виплат не повинен бути нижчим:

14,6 тисяч гривень – І група інвалідності;

9,5 тисячі гривень – ІІ група інвалідності;

7 тисяч гривень – ІІІ група інвалідності.

Також у перший місяць року збільшаться пенсійні виплати для 65-річних громадян на тлі зростання мінімальної заробітної плати.

Ще низка індексацій пенсій запланована урядом у березні, липні, жовтні та грудні 2022 року.

Також з 1 січня зросте розмір державної допомоги на дітей, які страждають на тяжкі захворювання (цукровий діабет, онкологія), але не мають інвалідності. Якщо у 2021 році такі діти отримували один прожитковий мінімум: від 2100 до 2618 гривень (залежно від віку дитини), то у 2022 році держава виплачуватиме два прожиткові мінімуми.

Тарифи
Зростання тарифів із 1 січня вже давня українська традиція. Новий 2022 рік не став винятком. Так, національний регулятор НКРЕКУ із 1 січня затвердив нові тарифи на водопостачання. Вже з першого дня нового 2022 року клієнтам 45 комунальних підприємств доведеться платити більше.

Найвищу ціну буде встановлено для мешканців Запоріжжя. Клієнти КП “Облводоканал” платитимуть 54,63 гривні (без ПДВ) за 1 кубометр використаної води.

На другому місці КП “Уманьводоканал”, для клієнтів якого з 1 січня буде встановлено ціну 47,92 гривні за кубометр.

Також з 1 січня зростуть тарифи на доставку газу, в середньому, на 3,9%. Найбільше доведеться платити споживачам Вінницької області – 2,95 гривні за кубометр газу. А ось кияни заплатять найменше: “Київгазу” регулятор встановив тариф лише 38 копійок за кубометр.

Сам газ для населення з 1 січня не подорожчає (адже річні ціни встановлені до весни), однак згідно з консенсус-прогнозу Мінекономіки, у 2022 році все ж таки відбудеться зростання ціни на блакитне паливо, в середньому, на 20%.

Підвищення зарплат
З 1 січня 2022 року підвищаться оклади у педагогів, щоправда, не всі.

Так, згідно постанови Кабміну №1391, на 10% зростуть ставки педагогів у закладах спеціалізованої освіти (спорт, мистецтво), гімназіях, ліцеях, коледжах, інтернатах, ПТУ.

На 20% більше отримуватимуть вчителі в садках компенсуючого типу (для дітей з патологіями розвитку).

На 25% зростуть оклади освітян у навчально-реабілітаційних центрах.

На 30% відбудеться зростання ставок освітян у дитячих будинках.

Також постановою передбачено доплати за класне керівництво: на 20% для класних керівників 1-4 класів та ПТУ та на 25% керівникам 5-12 класів.

А ось вчителі звичайних шкіл, яких найбільше в Україні, лишилися з 1 січня без надбавок. Щоправда, у МОН раніше зазначали, що освітянам закладів загальної середньої освіти підняли ставки на 8,4% з 1 грудня 2021 року.

А ось підвищення зарплат медикам із 1 січня нардепи провалили. Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський обіцяв лікарям мінімалку у розмірі 20 тисяч гривень та зарплату не нижчу за 13,5 тисячі для середнього медичного персоналу. Але парламентарі не спромоглися проголосувати за проект відповідного закону.

Шкідливі звички подорожчають
У новому році зростуть акцизні ставки на алкоголь та тютюнову продукцію. Це передбачено законопроектом №5600, який у листопаді ухвалив парламент.

Наразі акциз на пиво становить 2,78 гривні за літр, без прив’язки до міцності напою. З нового року для пива міцністю 4% акциз навпаки скоротиться до 2,39 гривень, а ось для напою міцністю 8% суттєво зросте: до 4,88 гривень.

Крім того, на 5% зросте акциз на лікеро-горілчану продукцію та на 20% на тютюнову продукцію. Чи варто говорити, що зростання акцизних ставок переклали на кінцевого споживача.

Вакцинованих стане більше
Наприкінці грудня МОЗ своїм указом розширило список професій для обов’язкової вакцинації. Наразі обов’язкове щеплення передбачено для чиновників та працівників освіти. Але вже з 17 січня 2022 року доведеться вакцинуватися працівникам органів місцевого самоврядування, медикам закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності, а також працівникам комунальних підприємств.

“Працівники органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності, а також комунальних підприємств найчастіше взаємодіють з великою кількістю людей, а отже, мають підвищений ризик інфікуватися коронавірусною хворобою. Це рішення необхідне для захисту життя та здоров’я українців та їхніх близьких”, – говорив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нові стипендії
Із 1 січня відносно відчутно в Україні зростуть розміри стипендій для студентів.

Так, студенти ПТУ отримуватимуть 1250 гривень (у 2021 році 490 гривень).

Молодим людям, які отримують освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, спеціаліста та магістра, держава виплатить 2000 гривень (раніше 1300 гривень), а ось підвищена стипендія становитиме 2550 гривень.

Студенти коледжів, ліцеїв отримуватимуть 1510 гривень (раніше 980), а підвищена стипендія для цих категорій студентів становитиме 1930 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...