facebook

Діти гралися біля водойми без нагляду: потонув 11-річний хлопець. Співчуття рідним

На Рівненщині у суботу, 19 лютого, у ставку села Уїздці Здовбицької громади потонув 11-річний хлопчик. Тіло загиблого діставали водолази. Про це повідомили у пресслужбі Служби порятунку області. В обласній аварійно-рятувальній службі Суспільному розповіли: діти гралися біля водойми без нагляду дорослих.

Інцидент стався 19 лютого о 17:30. Водолази Рівненської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах підняли на поверхню тіло хлопчика 2011 року народження, – йдеться у повідомленні Служби порятунку.

“Попередньо дитина потонула в ставку під час прогулянки. Наразі усі обставини трагедії встановлюються”, – розповів речник Служби порятунку Дмитро Мельник.

Начальник обласної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій Якимчук Суспільному розповів: діти гралися поблизу декількох ставків без нагляду дорослих. Хлопець пішов на один із них і там провалився під лід.

“Дорослих поруч не було, коли діти гуляли. Ввечері нам прийшов виклик, щоб виїхали водолази. Вони приїхали і протягом п’яти хвилин дістали тіло з невеликої “копанки” розміром 10х10 метрів. Тіло знайшли під кригою на глибині двох метрів”, – розповів Анатолій Якимчук

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він додав: варто попередити усіх батьків про те, щоб дивились за своїми дітьми.

“Зараз розтає лід. Батьки повинні дивитися за дітьми та не пускати їх гуляти поблизу водойм без нагляду”, – сказав Анатолій Якимчук.

“За фактом загибелі дитини правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Обставини події з’ясовують”, – розповіла Суспільному речниця Нацполіції області Марія Юстицька.

Як вберегти себе на льоду
Упродовж 2021 року взимку на Рівненщині зафіксували щонайменше три випадки, коли люди провалились під лід. Таку цифру Суспільному наприкінці грудня назвав речник Служби порятунку області Дмитро Мельник. Рятувальники провели навчання та показали, як діяти в таких випадках.

Насамперед вони закликали не виходити на кригу, тоншу за п’ять-сім сантиметрів, не робити це у темну пору доби, не скупчуватися групами та не залишати на льоду дітей без нагляду.

Міцність льоду потрібно перевірити товстою палицею, ударяючи нею якнайдалі від себе. Випробовувати міцність ударами ніг заборонено. Якщо лід недостатньо міцний, потрібно повертатися назад за своїми слідами, бо там міцність льоду вже перевірена, – йдеться у повідомленні пресслужби ГУ ДСНС.

“Небезпечні місця на льоду, як правило, темніші за інші. Небезпечним є каламутний, малопрозорий і білий лід”, – розповів речник ДСНС області Дмитро Мельник.

Що робити, якщо провалились під лід
Якщо таки провалились під лід, у ДСНС радять найперше опанувати страх, не панікувати та голосно покликати на допомогу.

широко розкиньте руки на краї пролому та утримуйтесь від занурення у воду з головою;
намагайтеся обережно дотягнутися до якогось предмета, що допоможе вам втриматися чи вибратися на поверхню;
вибирайтеся на лід без різких рухів, налягаючи на нього грудьми та по черзі витягуючи на поверхню ноги. Намагайтеся зайняти своїм тілом найбільшу площу на льоду;
вибравшись з ополонки, необхідно відкотитися від неї на безпечну відстань, а потім повзти в той бік, звідки ви прийшли, адже там міцність льоду вже перевірена. У жодному разі не можна швидко бігти до берега, навіть якщо вам цього дуже хочеться;
далі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками немає, викрутіть мокрий і знову одягніть його. Для зігрівання робіть будь-які фізичні вправи.
Що робити, якщо у вас на очах під лід провалилась людина
крикнути, що ви йдете на допомогу;
знайдіть предмет, який можна кинути потерпілому – міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку, якщо вона має довгу та міцно пристрочену лямку;
наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;
підкладіть під себе дошку, фанеру;
не підповзаючи до самого краю ополонки, за 3-4 метри подайте потерпілому палицю (мотузку, лижу, шарф тощо) і витягніть його на лід;
витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь на берег;
якщо на допомогу поспішають декілька людей, можна лягти на лід один за одним, узявшись за ноги, і повзти до потерпілого. Перший у “ланцюгу” подає потерпілому ремінь, шарф, палку тощо й усі тягнуть його на поверхню криги та відповзають з небезпечної зони;
витягнувши потерпілого на берег, надайте йому першу допомогу, необхідну при охолодженні організму, викличте швидку допомогу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...