facebook

Жадан відповів Медведчуку за Хемінгуея та сучукрліт

Письменник Сергій Жадан відповів на коментар політика Віктора Медведчука з приводу появи в українській літературі власних Хемінгуея та Ремарка.

7 січня в ефірі одного із українських телеканалів Жадан розповів, що завершує роботу над новим романом про війну.

5566a3b-zhadan-medvedchuk

У ході розмови він сказав, що в українській літературі останнім часом з’явився цілий пласт текстів, присвячених Майдану і війні, та на його думку, “поки не з’явився у нас український Ремарк, Хемінгуей”.

Віктор Медведчук вирішив скористатися словами Жадана у власних політичних цілях та спекулюючи на темі завершення війни, подав свою інтерпретацію сказаного:

“У творах Хемінгуея і Ремарка війна не святе і праве діло, а безглузде вбивство людей в ім’я корисливих інтересів урядів, зокрема урядів тих країн, громадянами яких були ці письменники. І швидка прижиттєва популярність обох романістів пояснюється ще й тим, що вони висловили думки і почуття мільйонів людей, які зазнали на собі всі тяготи цієї війни.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тому поява справжніх українських Ремарка і Хемінгуея не тільки свідчило б про підвищення рівня української літератури, а й стало б ознакою морального оздоровлення суспільства, його бажання скоріше покінчити з війною”, – написав Медведчук на Facebook.

bfa5df4-medvedchuk

Сергій Жадан відповів Медведчукові за перекручування сказаного ним щодо Хемінгуея:
“Не готовий сперечатися з Віктором Медведчуком на тему природи гуманізму українського книговидавництва, але щодо війни хотів би сказати таке:
пане Медведчук, цілком можливо, що ця війна не дала (поки що) Україні свого Гемінгвея, але вона напевне дала Росії свого Гітлера. Можливо, в нього за вікном нині 1939-й, можливо, 1940, цілком можливо навіть, що він готується до свого 1941-го. Але річ у тім, що історія кожного Гітлера так чи інакше завершується 1945-им. Це вам будь-який Гемінгвей скаже.

Так і передайте своєму куму”, – написав Жадан на офіційній сторінці у Facebook.

128fe60-zhadan

Раніше повідомлялося, що Жадан увійшов до складу комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Крім того, збірка Сергія Жадана “Тамплієри” стала аудіокнигою. Вірші з “Тамплієрів” для аудіозбірника записав сам Жадан, а також Сергій Михалок, Остап Ступка, Олексій Горбунов, Фоззі, Ірена Карпа, Сашко Положинський та багато інших.

Також у виданні The New Yorker вийшло інтерв’ю Марсі Шор із письменником, переклад якого публікувала “Українська правда. Життя”.

Крім того, екранізація “Ворошиловграду” Жадана “обійшла” 120 стрічок на престижному кінофорумі.

В Україні кінопроект стрічки за романом Жадана “Ворошиловград” переміг на 9 конкурсному відборі Держкіно та частково отримав державне фінансування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...