facebook

З чого раптом така доброта? Українцям пробачать борги по “комуналці”

У зв’язку з істотним зростанням тарифів в Україні у Верховній Раді вирішили допомогти громадянам, які не можуть вчасно і в повному обсязі розраховуватися за “комуналку”. Зокрема, парламентарі запропонували звільнити споживачів, які прострочили платежі, стягнення з них 3% річних та індексу інфляції, які нараховуються крім пені. Про це повідомляє Оглядач, передає Корупція Маркет

38

Про нововведення йдеться в законопроекті №5588, внесеному до Верховної Ради.

Авторами цієї ініціативи є народні депутати України Сергій Ківалов (“Опозиційний блок”), Дмитро Голубов (БПП) та позафракційний Едуард Матвійчук.

Чинним законодавством України, а саме пунктом 10 частини 3 статті 10 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” передбачено, що споживач зобов’язаний у разі несвоєчасного здійснення платежів за ЖИТЛОВО-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах.

У той же час у ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу зазначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Однак ініціатори законопроекту переконані, що Цивільний кодекс необхідно внести зміни, які дозволять покращити матеріальне становище громадян в умовах різкого подорожчання “комуналки” в Україні.

Зокрема, парламентарії пропонують затвердити наступні зміни в Цивільному та Цивільному процесуальному кодексах:

1) у ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу щодо звільнення від сплати 3% річних та індексу інфляції фізичних осіб-споживачів, які прострочили виконання грошового зобов’язання по оплаті за ЖКП;

2) ст. 96 Цивільного процесуального кодексу щодо уточнень вимоги, за якими може бути виданий судовий наказ, в тому числі виключення з вимоги про стягнення заборгованості по оплаті ЖКП стягнення індексу інфляції та 3% річних, які заявник налічував на суму заборгованості для фізичних осіб-боржників.

Разом з тим наголошується, що скасування сплати названих боргових донарахувань повинна торкнутися лише тих громадян, які використовують ЖКП в житлових приміщеннях.

“ЖКП надаються не тільки для приміщень, які використовують як житло, але і для підприємницьких цілей. У цьому випадку немає мотивів для надання одному з контрагентів переваг у відносинах. Тому необхідно підкреслити, що відповідні зміни будуть стосуватися тільки фізичних осіб-боржників, які використовують приміщення як житло”, — уточнюється в пояснювальній записці до документа.

Очікується, що прийняття даного законопроекту дозволить знизити соціальну напругу в українському суспільстві і стане однією з гарантій соціального захисту людей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...