facebook

Рекомендації вчителям щодо організації освітнього процесу в умовах війни

Поради від Шуляк Вікторії Олександрівни – вчителька історії та правознавства, магістриня початкової освіти, вчителька початкової школи, – пише ВСЕОСВІТА.

Як навчати у таких умовах?
В таких умовах першочергово потрібно поспілкуватись, підтримати, поспівчувати, але обов’язково й підбадьорити, вселити віру в перемогу.

Напишіть батькам та дітям від себе мотивуючий лист. Обов’язково вкажіть, що ви завжди з ними, ви їх підтримаєте. Посильте словами віру у їх можливості, в перемогу і в те, що навчання дітей наверстається.

Надішліть у пдф форматі онлайн підручники, за якими ви навчались, задля того, щоб батьки, при нагоді могли скачати їх собі та дати дітям для навчання. Інформуйте про всі можливі онлайн платформи для навчання. Якщо ви маєте можливість проводити онлайн уроки, звичайно організовуйте такий процес, бо ви є для дітей у освіті найріднішими.

Особлива підтримка потрібна від вас дітям, якщо вони за кордоном, і тепер навчатимуться в іноземній школі. Пишіть таким дітям, підбадьорюйте їх, акцентуючи увагу на нових можливостях, відкриттях.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Рекомендуйте читати, малювати, творити. Ми розуміємо, що кожна сім’я переживає стрес, тому потрібно психологічно грамотно рекомендувати не полишати навчання.

Як мотивувати до навчання?
Пояснити, що в даний час кожна людина робить все можливе, все, що вміє, аби наблизити час до перемоги. Найбільша сила учнів у вмінні і бажанні навчатися. Українці зараз у центрі уваги всього світу, учні зараз у центрі уваги всього світу. Тому потрібно перебороти лінь, апатію, взяти до рук книги, ґаджети… і почати здобувати знання, як ніколи. Почати любити вчитися, як ніколи, аби примінити знання на користь успішного майбутнього народу, держави. Україні дуже потрібні розумні, добрі, щирі, дружелюбні діти. Ми маємо відбудувати і побудувати сучасну, класну Україну, про яку ми мріяли.

Які використовувати інструменти навчання грамоти та української мови?
Без творчості, ігор, позитиву тут не обійтись.

Дітям слід вивільнити енергію страху, ненависті, злості і налаштуватись на позитивне навчання. Тому можна малювати комікси на військову тематику із використанням правил. Готувати із іменника, прикметника, дієслова, числівника – бендерівське смузі. На намальованих танках записувати правила. До помилок відноситись, як до фейків. Службові слова – тепер військові української армії.

Нехай тепер робочі зошити перетворяться на ілюстровані роботи, де учні опрацьовуючи вправи, зможуть їх замалювати, творити, фантазувати.

Вивчаючи види речень, можна також давати практичні завдання. Наприклад, вивчаючи спонукальні речення, проведіть конкурс малюнків: «Закрийте небо над Україною», попередньо пояснивши, що це означає.

Інтегруйте українську мову з історією. Головне, акцентуйте увагу на героїзмі та відвазі українців і відходьте від позиції плачевності. Наприклад, уявіть, якого б листа з минулого українцям написав би Іван Сірко?

Також пропоную включити в роботу письмові завдання на розвиток пам’яті, де потрібно написати, наприклад, що робити, якщо зникло мовлення національних телеканалів?

На що звертати увагу?
На стан дітей і бажання поговорити про війну. При цьому, звертати увагу на: єдності нації, сміливості людей, людяності у непрості часи (розповідати як люди допомагають одне одному, як рятують тварин)

Чого уникати?

Слід уникати залякування, деталізаціїї воєнних подій, акцентування на вбивствах, насиллі, мародерстві.

Як поповнювати власний ресурс?
Освітяни – це люди, які не можуть без спілкування. Тому їх основний ресурс у спілкуванні з людьми, з дітьми, з тваринами, з природою, з книгами….

Кожен з нас індивідуальний і його ресурсний стан у різноманітті. Хтось знайде сили, перечитавши «Кайдашеву сім’ю», хтось – допомагаючи, хтось – малюючи, хтось – готуючи. Точно скажу, що всім нам потрібне спілкування, адже це обмін енергією, це взаємодоповнення, яке не дасть впасти Духу.

І не забуваємо про сильний ресурс нашої нації – це наша Віра!

Шуляк Вікторія Олександрівна – вчителька історії та правознавства, магістриня початкової освіти, вчителька початкової школи. Вихователька дітей раннього та дошкільного віку. Вчителька початкової школи Вишнівської ЗОШ №1 I-III ступенів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...