facebook

Нові тарифи: економимо на телевізорі і бойлері

В Україні з першого березня значно подорожчає світло.
За рішенням Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), замість 71,4 копійок за кВт * год українцям доведеться платити 90 копійок. Від тарифу на електроенергію, як пояснюють в комісії, залежить і тариф на холодну воду.

Сайт Сегодня.ua з’ясував, що, наскільки і чому подорожчає для українців.

c__-01_08

З першого березня за світло доведеться платити по-новому

Українці платять за світло за трьома тарифами: при споживанні до 100 кВт * год (71,4 копійки), при споживанні від 100 до 600 кВт * год (129 копійок), при споживанні понад 600 кВт * год (163,8 копійки). Уже з першого березня при споживанні до 100 кВт * год доведеться платити 90 копійок, кожен наступний кіловат обійдеться в 168 копійок. При цьому окремого тарифу для тих, хто споживає понад 600 кВт * год, не буде.

Наприклад, сім’я, яка щомісяця витрачає 200 кВт * год електроенергії, на даний момент платить за світло 200,4 гривні. Уже в березні за цей же обсяг енергії доведеться заплатити 258 гривень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Подорожчання також відчують українці, які використовують для підігріву води електричний бойлер. Наприклад, щоб підігріти кубометр води бойлером на 80 літрів доведеться витратити 46,25 кВт * год і заплатити за куб холодної води.

До подорожчання підігрітий бойлером куб води коштував 73,3 гривні (в той же час тариф “Київенерго” – 83,1 гривні за куб), а після подорожчання – 91,4 гривні (за умови використання понад 100 кВт * год електроенергії на місяць) . Тобто підігрівати воду бойлером буде дорожче, ніж купувати гарячу воду у “Київенерго”.

Що ще подорожчає:

Подивитися телевізор 1 годину – 64 копійки до подорожчання і 80 копійок після
Почитати книгу при світлі настільної лампи 1 годину – 12 копійок до подорожчання 16 копійок після
Провести годину за комп’ютером – 38 копійок до подорожчання і 50 копійок після

Правда, платити за світло можна значно менше. Нацкомісія прийняла рішення продавати електроенергію з 23 вечора до 7 ранку в два рази дешевше. Зроблено це для того, щоб стимулювати українців більше використовувати електроенергію вночі і змістити період пікового споживання, який припадає на ранок, вечір і вихідні.

Щоб світло, споживане вночі, рахувалося за окремим тарифом, необхідно встановити двозонний лічильник на електроенергію. Такий прилад обліку з установкою обійдеться приблизно в 1400 гривень. Наприклад, сім’я, яка споживає 200 кВт * год електроенергії і при цьому 25% світла використовує з 23 години вечора до 7-ї години ранку, кожен місяць зможе економити 84 гривні. Отже, двозонний лічильник окупиться приблизно за півтора року. Більш того, якщо витрачати “за нічним тарифом” більше 25% світла, термін окупності двухзонного лічильника скоротиться.

Крім світла: що і чому може подорожчати в 2017-му

Тариф на електроенергію покривав лише 21,3% від реальної її вартості, пояснили в НКРЕКУ. Промислові підприємства доплачували за населення і компенсували додаткові витрати за рахунок кінцевої ціни на свою продукцію. У минулому році НКРЕКУ прийняла рішення підняти тариф для українців до рівня собівартості.

Тариф піднімають в п’ять етапів (постанова №220). Приміром, на інфографіку можна побачити, як змінювалися тарифи на електроенергію при споживанні від 100 до 600 кВт * год.

 

Крім того, слідом ща світлом може подорожчати і холодна вода. У структурі тарифу на воду 34% – оплата електроенергії. Ще 26% в структурі тарифу – заробітні плати, які також зросли за минулий рік.

Експерти в сфері енергетики впевнені: також в 2017-му повинен подорожчати газ. У діючому тарифі закладена вартість імпортного газу – 185 доларів за тисячу кубометрів, а в бюджеті на 2017 рік передбачено, що блакитне паливо для України подорожчає до 245 доларів.

Як підрахував екс-начальник Управління зі зв’язків з громадськістю “Нафтогазу” Валентин Землянський, газ, згідно з формулою Кабміну, в наступному році буде коштувати 9600 гривень за тисячу кубометрів (на даний момент 6800 гривень). У той же час експерт Юрій Корольчук впевнений, що економічно обгрунтований тариф на газ зросте в наступному році на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).

Якщо ж тариф на газ не переглядати, відзначають економісти, уряду доведеться дотувати “Нафтогаз”. У меморандумі з МВФ (документ підписали президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман та ін.) Україна зобов’язується до кінця 2017 року ліквідувати дефіцит “Нафтогазу”. Досягти цього без підвищення тарифу на газ не вдасться.

Від вартості газу залежать тарифи на опалення і гарячу воду. Якщо уряд все-таки прийме рішення переглянути тариф на газ, можна також очікувати подорожчання гарячої води і опалення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...