facebook

Європа та США зрозуміли, що Путіна треба зупиняти – професор Гарвардського університету

Європа змінилась, проте і досі не хоче залучатись до війни проти Росії.

З перспективи Заходу відбулась кардинальна зміна не тільки в США, але також в Європі. Стало зрозуміло, що Путіна треба зупиняти.

Про це в інтерв’ю НВ розповів директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій.

“Цього розуміння не було у 2008 році під час Грузії, не було під час Криму, не було під час Донбасу. Зараз прокинулися. Причому прокинулась навіть Європа. Вона на сьогодні об’єднана настільки, що це важко уявити. Я зараз перебуваю у Відні. Щойно прийшов з виступу на панелі в найбільшому віденському театрі. Зала була заповнена. Я не знаю, як довго вже прикрашені українськими прапорами театр і головні будівлі… І це є Відень. Це столиця Австрії, яка фактично позиціонувала себе і бізнесово, і політично як міст із Росією. Це лакмусовий папірець, говорячи про решту Європи, і особливо про Сполучені Штати Америки”, – наголосив професор.

Плохій додав, що Європа зараз дуже змінилась: Німеччина оголосила про рішення подвоїти військовий бюджет. Польща оголосила про рішення подвоїти свої збройні сили при тому, що понад два мільйони біженців Польща вже приймає.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Це кардинальні зміни. Але за всіх цих змін, і це було заявлено із самого початку, немає готовності закрити небо (no-fly zone) у той спосіб, у який Україна хотіла. Чи якось долучитися до війни, бо йдеться про те, що це є Третя світова війна. Так що поза цією, так би мовити, червоною лінією і Сполучені Штати, і Європа роблять те, що три тижні тому фактично неможливо було уявити. Це багато. Але є дуже чітка межа, якої вони не готові переступати”, – сказав Сергій Плохій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...