facebook

“Нам і москаля не треба, раз палимо рідну землю”: палії знищують гектарами ліси і гинуть самі від вогню

Зараз велика частина ДСНСівців допомагають у гарячих точках, тож в інших місцях людей не вистачає.

Україна палає не лише від ворожих бомбардувань – попри усі прохання і застереження люди знову підпалюють траву, листя та сміття. На Дніпропетровщині через це вигоріло майже 40 гектарів лісу. Бувають дні, коли рятувальники приймають понад 300 викликів. На Прикарпатті за два дні від вогню загинуло троє людей. А на Рівненщині тим, хто зловить палія, обіцяють 100 доларів премії.

Про це йдеться в ТСН.

Клуби диму піднімаються аж до неба, полум’я знищує все живе  На Дніпропетровщині у Павлоградському районі палає очерет та ліс. Вже починали горіти навіть верхівки дерев. Гасили пожежу понад 50 рятувальників. Довелось залучати техніку фермерів і навіть військових. «Ті надзвичайники, які злучались по Дніпру для ліквідації пожеж в екосистемах, вони вночі залучались для ліквідації пожежі, яка виникла в результаті ворожого обстрілу», – пояснюють в ДСНС.

Зараз значна частина рятувальників Дніпропетровщини під обстрілами розбирають завали у Харкові, та гасять пожежі у Києві. І при цьому до 300 разів на добу виїздлять на пожежі в екосистемах. Більшість яких, виникають через недбалість та небажання людей зрозуміти, яких збитків завдають природі та державі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За пожежу, що сталась у містечку поруч із Дніпром, навряд чи хто відповість, бо винуватця не впіймали. Вогонь вчасно помітили місцеві і з лопатами кинулись гасити. Хтось підпалив купи гілля біля цвинтаря. Вогонь перекинувся на траву, сміття і підібрався до дерев.

Однак впіймати палія нелегко. Хоча на Рівненщині здається знайшли спосіб. Тому, хто затримає такого, обіцяють 100 доларів.

«Я був з того боку в полі, то бачив як горіло, підпалили. Казали з трьох частин», – це місцевий зі Здолбунівської громади розповідає, як після підпалу вигоріло аж 9 гектарів.

Полум’ям охопило садок і поля, каже Олексій. Винуватця шукають. І не лише профільні служби, а й просто місцеві. Зокрема тому, що за спійманих паліїв оголошена винагорода.

Палають поля і на Прикарпатті. Вже є і людські жертви – загинули 3 літніх жінки. Вони отримали сильні опіки, коли спалювали сухостій на власних обійстях та городах. У лікарнях ще троє травмованих. Вогнеборці ледве встигають гасити пожежі на полях – щодня в області таких спалахує щонайменше півсотні. У керівниці місцевої пожежної команди накипіло.

«Ви збожеволіли? Нас палить москаль і ви ще продовжуєте палити траву. Нам і москаля не треба, раз ми палимо нашу рідну землю. Схаменіться люди добрі, та ви гірше москаля будете, в мене нема для вас більше слів», – кричить керівниця місцевої пожежної команди Любов Семко.

Від 3 березня відповідальність за підпали трави суттєво зросла. Їх прирівняли до диверсії, покарання – від 10 до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...