facebook

Падіння курсу долара та зростання цін в Україні: прогноз експерта на найближчий час

За останні місяці курс валют на чорному та сірому ринках України демонстрував суттєві стрибки. Курс, що злетів до майже 40 грн за долар, так само стрімко впав до 35 грн за долар. З чим насправді пов’язані валютні гойдалки, і на що очікувати найближчим часом, в ефірі телеканалу Донбас 24 розповів економічний експерт Сергій Фурса.

За словами економіста, зниження курсу гривні по відношенню до іноземних валют зумовлене скоріше діями спекулянтів, аніж об’єктивними причинами.

Сергій Фурса зазначає, що офіційний курс буде зафіксовано. Але коли йдеться про курс на сірому та чорному ринку, прогнози робити складніше, тому що ми живемо в режимі емоційних гойдалок, а це може підігрівати спекуляції.

За його словами, подальша динаміка курсу залежить від багатьох факторів. Наприклад, від перебігу бойових дій та повноти західної підтримки. Зокрема, від того, скільки грошей ми отримаємо найближчим часом. Крім того, курс залежить і від того, чи вдасться розблокувати порти, тому що їхнє розблокування означає повноцінний експорт і набагато більше доларів, що зайшли в країну.

Також експерт каже, що зростання цін цього року буде значним: інфляційні очікування становлять близько 20-25%.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами Сергія Фурси, зростання цін в Україні залежить від інфляції у світі, яка стала рекордною за останні 40 років. У США вона досягла 8%.

“Частково ми імпортуємо інфляцію, а частково вона виникає через проблеми з логістикою на тлі війни. Наприклад, проблема з бензином. Проблеми є у всьому світі, але в Україні є ще й дефіцит, що також впливає на зростання цін. Цього року ціни зростають більше за останні 5-7 років. Востаннє ми мали більш високу інфляцію в 2015 році, коли вона досягала 46%”, — зазначає економіст.

Експерт також висловлює надію, що після того, як Нацбанк підняв облікову ставку до 25%, уряд піде на такий самий крок і підніме прибутковість військових облігацій. Він вважає, що це дозволить хоч якось боротися з інфляцією тим, хто має гривневі накопичення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...