facebook

Чому в травні скоротився експорт й імпорт товарів

За оцінками НБУ, попри сприятливу зовнішньоекономічну кон’юнктуру, експорт товарів за вирахуванням сезонного фактора в травні зменшився на 5% м/м (у річному вимірі зниження експорту прискорилося до 2.3% з 0.2% у квітні).

3a2ebdc07a7caa16c5245b3c0e1020786ffda119

«Це відбулося переважно за рахунок скорочення поставок зернових культур. Політика Китаю з обмеження імпортних поставок кукурудзи зумовила дворазове скорочення її експорту з України в травні порівняно з попереднім місяцем. В експорті зернових культур кукурудза становить більше ніж 40%, з яких частка Китаю – близько 20%.

Додатковим чинником зниження експорту зернових було введення режиму вагового контролю фур на дорогах в Україні, що спричинило блокування зернового вантажопотоку в деяких південних областях України. Водночас ці фактори були частково компенсовані нарощенням експорту пшениці завдяки високому врожаю. У результаті загальний експорт зернових культур знизився на 20% м/м.

Незважаючи на тимчасові проблеми, 2015/2016 маркетинговий рік має стати рекордним за обсягами експорту зернових, які за очікуваннями сягнуть близько 39 млн. тонн.

Найбільшим імпортером українського зерна, насамперед кукурудзи, з початку поточного маркетингового року є країни ЄС (близько 25% та 50% відповідно). А лідерами щодо імпорту пшениці є Єгипет, Таїланд та Індонезія. Крім зерна, у травні суттєво зріс експорт харчової продукції до ЄС, що може пояснюватися отриманням великою кількістю українських підприємств дозволів на експорт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У травні експорт продукції машинобудування знизився на 11% м/м. Водночас експорт вагонів продовжив зростати високими темпами (83% р/р) завдяки нарощенню їх поставок до Туркменістану. Однак через досить невисоку частку цієї підгрупи в загальному експорті продукції машинобудування зниження експорту за іншими підгрупами переважило це зростання.

Експорт продукції металургії в травні очікувано збільшився (5% м/м) завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон’юнктурі», – зазначили в НБУ.

Коментуючи ж динаміку імпорту товарів, у Нацбанку зауважили, що в травні другий місяць поспіль тривало його зменшення на тлі слабкого внутрішнього попиту, послаблення ефекту відкладеного попиту на імпортні товари та майже повного призупинення імпорту природного газу. У результаті імпорт товарів знизився на 11% м/м, а в річному вимірі падіння прискорилося до 8.5% (з 1.6% у квітні).

“У травні імпорт деяких товарів сільгосппризначення продовжив скорочуватися внаслідок раннього початку та прискореного проведення посівної кампанії. Так імпорт насіння олійних культур скоротився на 16% м/м, добрив – на 12% м/м.

Прийняття Верховною Радою України в першому читанні законопроекту, що передбачає зниження ставок акцизного збору на вживані автотранспортні засоби, зумовило зниження імпорту легкових автомобілів на 13% м/м у травні.

Імпорт природного газу продовжив скорочуватися (48% м/м) та сягнув рекордно низького значення за 2009 – 2016 роки (менше ніж 100 млн. м3). Станом на 01.06.2016 у підземних сховищах зберігалося 9.2 млрд. м3
газу, що на 10% менше порівняно з відповідною датою попереднього року”, – констатували в НБУ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...