facebook

Доплата до пенсії: кому належить щомісячна надбавка у 500 грн

Є ціла низка умов, які ставляться перед пенсіонером

Частині українських пенсіонерів належить доплата до пенсії. Щомісячна надбавка у розмірі 500 грн сплачується громадянам, яким уже виповнилося 80 років. Але право на таку доплату мають далеко не всі «вікові» пенсіонери.

Роз’яснення надали у ПФУ у відповідь на запит від доньки одного з пенсіонерів, якому нещодавно виповнилося 80 років.

Жінка пише, що відповідного віку її батько досяг 18 травня. Дочка цікавиться, чи тепер її батько отримуватиме щомісячну надбавку у розмірі 500 грн, як це передбачено законом.

У ПФУ відповіли, що справді з 1 березня 2021 року громадяни, яким виповнилося 80 років, дійсно мають право на таку щомісячну доплату до пенсії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але при цьому є ще одна умова: надбавку дають лише тим громадянам, у яких розмір щомісячних виплат не перевищує розміру середньої зарплати, за якою нараховують пенсію.

Особам, яким виповнилося 80 і більше років, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік (10340,35 грн), надано щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 500 грн, – йдеться у відповіді Пенсійного фонду.

Тобто, вікове збільшення належить пенсіонеру, якщо розмір пенсії нижчий за розмір середньої зарплати по Україні (це стосується переважної більшості громадян).

Є ще одна умова – для надто низьких пенсій. Якщо навіть із цим збільшенням у 500 грн розмір виплати не досягає 2600 грн, то таким громадянам підтягують пенсію до цієї величини, доплачуючи суму, якої бракує, аби пенсія становила саме 2600. Проте і тут є умова: на таке підтягування пенсії можуть розраховувати не всі, а лише ті громадяни, які мають необхідний мінімум страхового стажу: 25 років – чоловіки та 20 – жінки.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...