facebook

Ціни на гречку в Україні знову зміняться: скільки коштуватиме крупа

Експерт прогнозує, що в листопаді кілограм гречки коштуватиме до 50 гривень.

В Україні з травня спостерігається зростання цін на гречку, кілограм якої зараз коштує до 90 гривень. Восени популярна крупа повинна подешевшати.

Про це пише “Телеграф” із посиланням на прогноз голови Міжнародної асоціації виробників і переробників гречки Миколи Малієнка. За його словами, нинішнє зростання цін обумовлене агресією РФ проти України, а також частково, її експортом закордон.

“Навесні добірне насіннєве зерно гречки наше господарство продавало по 32 тисячі гривень за тонну, були ті, хто продавав його по 50-70 тисяч гривень. Зараз же тонна товарної гречки на ринку коштує 40 тисяч гривень, в роздробі зрозуміло приблизно вдвічі дорожче”, – коментує він.

Основною причиною зміни ціни експерт називає наявність гречки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Після різкого падіння посівів гречки зі 100 тисяч гектарів до 67 тисяч і зростання цін на неї в 2021 році, аграрії нарощують площі під цю культуру. Наприклад, за моїми підрахунками в цьому році під неї було виділено приблизно 120-130 тисяч гектарів, при середній врожайності в 1 тонну з гектара, що цілком реально, ми можемо отримати 120-130 тисяч тонн гречки восени, чого цілком достатньо для внутрішніх потреб країни”, – зазначив Микола Малієнко.

За його словами, якщо аграрії зуміють зібрати такий урожай, вартість гречки, ймовірно, впаде з нинішніх 40 тисяч гривень до приблизно 25 тисяч гривень.

“Це дасть роздрібну ціну гречаної крупи в магазинах в листопаді приблизно в 45-50 гривень за кілограм”, – спрогнозував він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...