facebook

У Білому домі пояснили, коли почнуть використовувати ленд-ліз

Наразі США зосереджені на наданні Україні безоплатної військової допомоги — треба використати виділені Конгресом $40 млрд, після цього запрацює ленд-ліз.
Про це повідомляє “Голос Америки”.

Програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми — Ініціатива сприяння безпеці в Україні та Програма президентських повноважень — не передбачають повернення коштів. Останні постачання американської зброї Україні були саме за безоплатними програмами. Адміністрація Байдена повинна витратити пакет на $40 млрд до кінця фіскального року, що настане наприкінці вересня.

Координатор Ради з нацбезпеки США і стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Адміністрація президента все ще розглядає повноваження, які надає ленд-ліз. При цьому він нагадав, що минулого тижня Байден підписав виділення нового пакета військової допомоги Україні на $400 млн.

“Ми вже маємо багато повноважень, і ми їх використовуємо”, — додав посадовець.

Нагадаємо, закон про ленд-ліз, серед іншого, розширює повноваження президента США в угодах щодо постачання військової допомоги Україні. Фактично, дозволяє віддавати в борг або в лізинг військове обладнання за спрощеними процедурами експортного контролю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він дозволяє Білому дому надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси та продукцію подвійного призначення за пришвидшеною процедурою, тобто не чекаючи на спеціальне виділення коштів для цього Конгресом США.

Востаннє програма ленд-лізу діяла під час Другої світової війни, коли американську військову допомогу постачали супротивникам нацистської Німеччини, насамперед Великій Британії та СРСР.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...