facebook

Чорнобиль може повторитися: окупанти завезли до машинної зали ЗАЕС техніку та вибухівку

Російські військові затягли до машинної зали Запорізької АЕС важку техніку та вибухівку. Ризик повторення Чорнобильської катастрофи збільшився у десятки разів.

Про це повідомляє “Енергоатом”.

За попередньою інформацією, окупанти завезли до машинної зали 1-го енергоблоку ЗАЕС не менше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку.

Весь арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом перебуває зараз зовсім поруч із обладнанням, що забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема, в безпосередній близькості до головного маслобака, де міститься легкозаймиста олія, що охолоджує парову турбіну. Там є вибухонебезпечний водень, що використовується для охолодження генератора.

“Військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованих пожежних та інших машин до машини енергоблоку №1. Отже, ризик пожежі багаторазово зростає, а його гасіння стає вкрай проблематичним. Якщо ж пожежа станеться, наприклад, через випадкову детонацію боєкомплекту, то її масштаби можуть бути рівні тому, що трапилася під час аварії на ЧАЕС”, – повідомляють в “Енергоатом”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Своїми діями армія РФ продовжує порушувати норми та вимоги щодо пожежної, ядерної та радіаційної безпеки роботи АЕС, зберігаючи важку військову техніку, боєкомплект до неї, зброю та вибухівку прямо в машинному залі енергоблоку найбільшої в Європі атомної електростанції.

“Енергоатом” закликає якнайшвидше звільнити Запорізьку АЕС і просить міжнародну спільноту вжити заходів для цього, адже тільки Україна зможе гарантувати безперебійну та безпечну роботу ЗАЕС!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...